House of Asia
Zupa krem z dni z salsą mango House of Asia

Zupa krem z dni z salsą mango

15 min
4 porcje
łagodne
Warzywa Tajska do 15 minut

Kremowa zupa z dyni w nowym wydaniu! Skosztuj idealnie gładkiego kremu z dodatkiem mango Alphonso i delikatnym aromatem kokosowym. Zwieńczona egzotyczną salsą z kolendrą i chrupiącymi orzeszkami, ta zupa sprawi, że poczujesz się jak na tropikalnych wakacjach – nawet w środku jesieni!

5 / 5. Ilość głosów: 251

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 2 łyżeczki Pasty z czosnku, imbiru i chili House of Asia
  • 400 ml Mleczka kokosowego 12 – 14% House of Asia
  • 3 łyżeczki Pasty curry czerwonej House of Asia
  • 100 ml Pulpy z mango Alphonso bez dodatku cukru QF Quality Food
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 0,5 kg dyni hokkaido pokrojonej w grube plastry
  • 1 batat pokrojony w grubą kostkę
  • 2 marchewki pokrojone w grube plastry
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 3 łyżki oliwy
  • Sól i pieprz czarny do smaku

Salsa:

  • 3 łyżki Pulpy z mango Alphonso bez dodatku cukru QF Quality Food
  • 100 g dyni hokkaido upieczonej i pokrojonej w małą kostkę
  • 1/2 cebuli cukrowej pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 łyżka posiekanych orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka kolendry posiekanej
  • 1/2 papryczki peperoni drobno pokrojonej
  • 1/2 limonki

Kolendra do podania

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Pokrojone warzywa wyłóż na blaszkę do pieczenia, polej oliwą i piecz około 50 minut, aż warzywa będą miękkie. Następnie, zmiksuj je na gładką masę.
  2. Do garnka wlej bulion, dodaj zmiksowane warzywa, pulpę z mango i mleczko kokosowe. Dopraw pastą z czosnku, imbiru i chili, pastą curry, solą oraz pieprzem. Zagotuj.
  3. Przygotuj salsę. Wymieszaj pokrojoną dynię, cebulkę oraz papryczkę peperoni. Dodaj posiekane orzechy, kolendrę, wymieszaj z pulpą mango i sokiem z limonki.
  4. Gorący krem z dyni podawaj z gotową salsą i listkami kolendry.

Tu kupisz nasze produkty