Bułeczki bao bao z szarpanym jackfruitem i pastą chili
Bułeczki bao bao to przygotowywane na parze, puszyste wypieki. Chociaż ciasto potrzebne do ich gotowania to sprawdzona receptura, to farsz będzie polem do popisu dla każdego kucharza. Tym razem swoją wersję przepisu na bułeczki z farszem z jackfruita, stworzyła Karolina Kos. Spróbuj koniecznie!
Liczba porcji: 6
Czas: 90 min.
Ostrość:
Składniki
Bułeczki bao bao:
- 230 g mąki
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- ½ szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka oleju roślinnego
- szczypta soli
Farsz:
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka pasty chili
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 565 g szarpanego zielonego jackfruita
- ½ łyżeczki czosnku suszonego
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ½ łyżeczki kuminu
- 1 kapusta pak choi
- 1 duża marchewka
- 1 czerwona cebula
- 25 g świeżych listków kolendry
- ¼ limonki
Sposób przygotowania
- Drożdże pokrusz do miski, zasyp cukrem, łyżeczką mąki i zalej ciepłą wodą. Mieszaj do rozpuszczenia drożdży i odstaw na 10 minut, aby zaczęły pracować. Później cały czas mieszając dodawaj do drożdży partiami mąkę, szczyptę soli, a na koniec łyżkę oleju. Zagniataj intensywnie i odstaw pod przykryciem na 40 minut, do wyrośnięcia.
- Po tym czasie zagniataj ciasto ponownie i podziel je na 6 części. Z każdej części uformuj kulkę, 3 odstaw na bok przy przykrycie, a 3 rozwałkuj na placki. Każdy placek złóż na pół wkładając do środka kawałek papieru do pieczenia, aby się nie skleił.
- Bułeczki gotuj na parze (w parowarze, lub na sitku nad gotującą się wodą) przez 20 minut. Po tym czasie wyłącz gaz i zostaw je jeszcze na chwilę, aby nie opadły po nagłej zmianie temperatury. Tak samo przygotuj drugą partię.
- W czasie gdy bułeczki się gotują przygotuj farsz – jackfruita odsącz z zalewy i przełóż do miski. Połącz ze sobą sos sojowy, ocet ryżowy, pastę chilli, olej sezamowy i przyprawy, a następnie zmieszaj z jackfruitem, aż mieszanka dobrze go pokryje. Odstawi na chwilę.
- Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią jackfruita wraz z marynatą i pokrojoną cebulą. Smaż przez 10 minut. Następnie dodaj posiekaną kapustę pak choi, marchewkę pokrojoną w słupki, kolendrę i sok z limonki i smaż jeszcze przez 5 minut.
- Gotowe bułeczki otwórz i wypełnij farszem. Podawaj na ciepło.