House of Asia
Wegański Pad Thai z kwiatem bananowca House of Asia Praktykulinarni

Wegański Pad Thai z kwiatem bananowca

20 min.
4 porcje
pikantne
Warzywa Tajska 15-30 minut

Kolejny przepis na Pad thai nie musi być nudny! Praktykulinarni znowu inspirują i przygotowali wersję idealną dla wegan. Tym razem ten tajski klasyk powstał na bazie kwiatu bananowca, a dodatek sosu sojowego i pasty z tamaryndowca dodaje potrawie niespotykanego smaku.  Pozostaje tylko życzyć smacznego!

5 / 5. Ilość głosów: 2

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 140 g pędów bambusa
  • 200 g makaronu ryżowego 5 mm
  • 250 g kwiatu bananowca banana blossom pokrojonego w ćwiartki
  • 150 g kiełków fasoli
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki orzeszków ziemnych uprażonych
  • 1 łyżka sezamu
  • 3-4 łyżki kolendry posiekanej
  • 3 łyżki szczypiorku posiekanego

Sos:

  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżeczki cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca
  • 1 łyżeczka pasty z chili
  • 1 szalotka posiekana
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 6 łyżek soku z limonki

 

TIP: Zamiast pasty z tamaryndowca możesz dodać 2 łyżeczki startego na tarce imbiru

Zamiast pasty z chili możesz dodać małą, posiekaną papryczkę chili

Sposób przygotowania

  1. Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Później zalej go zimną wodą.
  2. Kwiaty bananowca opłucz z zalewy i pokrój na ćwiartki. Odsącz pędy bambusa, opłucz kiełki. Wszystkie składniki sosu wrzuć do malaksera i zmiksuj.
  3. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć kwiaty bananowca i smaż przez 3 minuty. Dodaj pędy bambusa i kiełki. Po 2 minutach dodaj odcedzony makaron i sos. Wrzuć szczypior, dokładnie wymieszaj, ciągle podgrzewając.
  4. Gotowe danie podawaj posypane orzeszkami, kolendrą i sezamem.

Tu kupisz nasze produkty