California maki z krewetkami i awokado

California maki to popularna forma sushi, która została stworzona poza Japonią i stała się jednym z najbardziej rozpoznawalnych rodzajów maki sushi na świecie. Jest to rodzaj uramaki, co oznacza, że nadzienie jest umieszczone wewnątrz, a zewnętrzną warstwę stanowi ryż, zazwyczaj obsypany sezamem lub masago (ikra rybna). Charakterystyczną cechą California maki jest także zastosowanie mięsa kraba surimi jako jednego z głównych składników nadzienia.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 4

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 10 min + przygotowanie ryżu

Ostrość:
Łagodne

Sposób przygotowania

  1. Ryż przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (do jego przyrządzenia będzie Ci również potrzebny Sos do ryżu do sushi House of Asia). Przepis jak ugotować ryż do sushi znajdziesz TUTAJ>
  2. Liść norii podziel na pół i połóż na macie do zawijania, tak aby rozpocząć rozkładanie produktów wzdłuż dłuższego boku.
  3. Następnie rozłóż ryż zostawiając ok 2 cm margines z jednej strony.
  4. Posyp ryż sezamem i przełóż ryż z liściem na drugą stronę tak, aby ryż był na dole, a liść na wierzchu.
  5. Na liściu nori rozłóż krewetkę.
  6. Pokrój awokado w paseczki i rozłóż je na krewetce.
  7. Całość zawiń do momentu marginesu bez ryżu. Margines zwilż lekko wodą i zwiń rolkę do końca.
  8. Sushi pokrój na 6 kawałków i podaj z sosem sojowym i pastą wasabi. Pamiętaj o tym, aby nóż zawsze był czysty, ostry i lekko wilgotny, aby ryż nie przyklejał się do noża.
...

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos do ryżu do sushi 200ml House of Asia

Sos do ryżu do sushi 200ml

Nowość
Bestseller
Ryż do sushi 400g House of Asia

Ryż do sushi 400g

Nowość
Bestseller
Pasta Wasabi 43g House of Asia

Pasta Wasabi 43g

Nowość
Bestseller
Japoński sos Teriyaki 150ml House of Asia

Sos Teriyaki 150ml

Nowość
Bestseller
Czarny sezam 50g House of Asia

Sezam czarny 50g

Nowość
Bestseller
Biały sezam 50g House of Asia

Sezam biały 50g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI