California maki z krewetkami i awokado

Sushi w Stanach Zjednoczonych zdobyło ogromną popularność i doczekało się wielu modyfikacji ze strony mieszkańców ameryki. California roll to rolka sushi, która w przeciwieństwie do tradycyjnego sushi na wierzchu ma ryż, a w środku liść alg morskich.

Oceń przepis, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 0 / 5. Ilość głosów: 0

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 10 min + przygotowanie ryżu

Poziom trudności:
Łatwe

Ostrość:
Łagodne

Składniki

Sposób przygotowania

  1. Ugotuj ryż (przepis znajdziesz tutaj).
  2. Liść norii podziel na pół i połóż na macie do zawijania, tak aby rozpocząć rozkładanie produktów wzdłuż dłuższego boku.
  3. Następnie rozłóż ryż zostawiając ok 2 cm margines z jednej strony.
  4. Posyp ryż sezamem i przełóż ryż z liściem na drugą stronę tak, aby ryż był na dole, a liść na wierzchu.
  5. Na liściu nori rozłóż krewetkę.
  6. Pokrój awokado w paseczki i rozłóż je na krewetce.
  7. Całość zawiń do momentu marginesu bez ryżu. Margines zwilż lekko wodą i zwiń rolkę do końca.
  8. Sushi pokrój na 6 kawałków i podaj z sosem sojowym i pastą wasabi. Pamiętaj o tym, aby nóż zawsze był czysty, ostry i lekko wilgotny, aby ryż nie przyklejał się do noża.
...

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

NASZE MARKI