
California maki z krewetkami i awokado

Sushi w Stanach Zjednoczonych zdobyło ogromną popularność i doczekało się wielu modyfikacji ze strony mieszkańców ameryki. California roll to rolka sushi, która w przeciwieństwie do tradycyjnego sushi na wierzchu ma ryż, a w środku liść alg morskich.
Liczba porcji: 2
Czas: 10 min + przygotowanie ryżu
Poziom trudności:
Łatwe
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 250 g ryżu do sushi
- 2 liście nori
- 1 łyżeczka pasty wasabi
- 1 łyżka czarnego sezamu
- 1 łyżka sosu teriyaki
- 2 krewetki
- 1 dojrzałe awokado
Sposób przygotowania
- Ugotuj ryż (przepis znajdziesz tutaj).
- Liść norii podziel na pół i połóż na macie do zawijania, tak aby rozpocząć rozkładanie produktów wzdłuż dłuższego boku.
- Następnie rozłóż ryż zostawiając ok 2 cm margines z jednej strony.
- Posyp ryż sezamem i przełóż ryż z liściem na drugą stronę tak, aby ryż był na dole, a liść na wierzchu.
- Na liściu nori rozłóż krewetkę.
- Pokrój awokado w paseczki i rozłóż je na krewetce.
- Całość zawiń do momentu marginesu bez ryżu. Margines zwilż lekko wodą i zwiń rolkę do końca.
- Sushi pokrój na 6 kawałków i podaj z sosem sojowym i pastą wasabi. Pamiętaj o tym, aby nóż zawsze był czysty, ostry i lekko wilgotny, aby ryż nie przyklejał się do noża.