Chrupiące krewetki w panierce panko z sosem Hoisin Jakjalubiejesc
Odkryjcie sekret na chrupiące krewetki od Moniki Jakjalubiejesc. Za chrupkość krewetek odpowiada nasza panierka, a za jeszcze bardziej wykwinty smak nasz sos hoisin. Koniecznie wypróbujcie ten przepis w domu Kliknij tutaj>
Liczba porcji: 2
Czas: 25 min.
Ostrość:
łagodne
Składniki
- 1 szklanka panierki panko
- do podania sos Hoisin
- 2 łyżki ziaren sezamu
- 15-20 szt krewetek np. vannamei (najlepiej oczyszczonych)
- 2 ząbki czosnku
- Sól, pieprz
- Sok z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki chilli w proszku
- 3 łyżki mąki
- 1 jajko
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- Świeża natka pietruszki lub szczypiorek do posypania
- Głęboki tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania
- Krewetki oczyść. Umieść je w miseczce i dodaj przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, chilli, sok z cytryny. Zostaw na minimum kilkanaście minut (im więcej tym lepiej).
- Kolejno panieruj w mące, roztrzepanym jajku oraz panierce panko wymieszanej z kokosem i sezamem.
- Usmaż na rozgrzanym tłuszczu (najlepiej głębokim) odsącz na papierowym ręczniku. Posyp zieleniną. Podawaj z sosem hoisin.