House of Asia
Wieprzowina w sosie ostrygowym Ola Kot House of Asia

Wieprzowina w sosie ostrygowym

30 min.
2 porcje
łagodne
Makaron Warzywa Chińska Grzyby Wieprzowina 15-30 minut

Czas na kolejne wyzwanie, jakie rzuciliśmy Oli Kot. Tym razem dostała do przygotowania przepis na danie z woka na wieprzowinę w sosie ostrygowym. Połączenie sosu sojowego, ostrygowego, pędów bambusa i grzybów mun to prawdziwa fuzja smaków, która przeniesie Cię w najdalsze zakątki Chin bez wychodzenia z domu. Koniecznie sprawdźcie jak z tym daniem poradziła sobie Ola – Kliknij tutaj. 

4.6 / 5. Ilość głosów: 7

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 6 łyżek sosu ostrygowego
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka przyprawy do kuchni chińskiej
  • 15 g suszonych grzybów mun krojonych
  • 1 puszka pędów bambusa w paseczkach
  • 2 łyżeczki pasty z czosnku, imbiru i chili
  • 200 g ryżu jaśminowego
  • 300 g wieprzowiny pokrojonej w cienkie paski
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • Po 50 g papryki czerwonej, żółtej i zielonej pokrojonej w paski
  • 2 łyżki dymki pokrojonej w słupki 3 cm
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania

  1. Grzyby i ryż przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. W misce wymieszaj sos sojowy, sos ostrygowy, pastę z imbiru, czosnku, chili i zamarynuj w nim mięso.
  3. Pędy bambusa przepłucz pod gorącą wodą.
  4. Na rozgrzaną patelnię wlej olej i podsmaż mięso aby się zarumieniło, potem dodaj grzyby, pędy bambusa oraz warzywa, całość smaż przez kolejne 5 minut i dokładnie wymieszaj z przygotowanym sosem.
  5. Na koniec całość posyp zieloną dymką i podawaj z ryżem jaśminowym .

Tu kupisz nasze produkty