Chrupiące tofu w sosie Hoisin – Rozkoszny
Szykujesz rozkoszną kolację we dwoje? Wraz z Michałem Rozkoszny mamy na tę okazję idealny przepis. Chrupiące tofu obtoczone w naszym słodko-pikantym sosie hoisin to prawdziwa ambrozja smaku. Twoja druga połówka z pewnością doceni to danie. Sprawdź jak Michał przyrządza to danie krok po kroku. Kliknij tutaj
Liczba porcji: 2
Czas: 30 min.
Ostrość:
łagodne
Składniki
- 2 łyżki sosu Hoisin
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 kostki (360 g) tofu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 1 łyżka miodu
- 2 – 3 plasterki imbiru
- 3 łyżki wody
- olej rośliny, do smażenia
Sposób przygotowania
- Tofu pokrój w kostkę o boku około 2 cm. Osusz je bardzo dokładnie ręcznikiem papierowym. Przełóż do miski i posyp mąką ziemniaczaną. Obtocz w niej dokładnie tofu.
- Rozgrzej sporo olejU na dużej patelni – ma całkowicie ją zakrywać. Smaż tofu w dwóch turach, aż będą złote, około 3 minuty na stronę. Lepiej dać kawałkom tofu przestrzeń na patelni, bo lepią się do siebie, jak zakochańce! Osusz na ręczniku papierowym.
- W międzyczasie przygotuj sos. Na dużą patelnię przełóż sos sojowy, sos Hoisin, miód, ocet ryżowy, olej sezamowy, imbir i wodę. Zagotuj i gotuj do zgęstnienia, około 3 minuty. Sos ma lepić się do zewnętrznej strony łyżki.
- Usmażone tofu przełóż na patelnię. Obtocz je w sosie, potrząsając patelnią. Gotuj minutę lub dwie na małym ogniu, aż tofu nabierze koloru i zaabsorbuje sos. Posyp sezamem lub/i kolendrą. Koniecznie podawaj z ryżem jaśminowym, który grzecznie wchłonie nadmiar ambrozji Hoisin.
TIP: Jeśli nie chcesz smażyć tofu, możesz je upiec w 220 stopniach Celsjusza, wcześniej skrapiając olejem. Ale wiadomo – smażenie rulez.