Chrupiące tofu w sosie Hoisin – Rozkoszny

Szykujesz rozkoszną kolację we dwoje? Wraz z Michałem Rozkoszny mamy na tę okazję idealny przepis. Chrupiące tofu obtoczone w naszym słodko-pikantym sosie hoisin to prawdziwa ambrozja smaku. Twoja druga połówka z pewnością doceni to danie. Sprawdź jak Michał przyrządza to danie krok po kroku. Kliknij tutaj

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 3.9 / 5. Ilość głosów: 15

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 30 min.

Ostrość:
łagodne

Składniki

Sposób przygotowania

  1. Tofu pokrój w kostkę o boku około 2 cm. Osusz je bardzo dokładnie ręcznikiem papierowym. Przełóż do miski i posyp mąką ziemniaczaną. Obtocz w niej dokładnie tofu.
  2. Rozgrzej sporo olejU na dużej patelni – ma całkowicie ją zakrywać. Smaż tofu w dwóch turach, aż będą złote, około 3 minuty na stronę. Lepiej dać kawałkom tofu przestrzeń na patelni, bo lepią się do siebie, jak zakochańce! Osusz na ręczniku papierowym.
  3. W międzyczasie przygotuj sos. Na dużą patelnię przełóż sos sojowy, sos Hoisin, miód, ocet ryżowy, olej sezamowy, imbir i wodę. Zagotuj i gotuj do zgęstnienia, około 3 minuty. Sos ma lepić się do zewnętrznej strony łyżki.
  4. Usmażone tofu przełóż na patelnię. Obtocz je w sosie, potrząsając patelnią. Gotuj minutę lub dwie na małym ogniu, aż tofu nabierze koloru i zaabsorbuje sos. Posyp sezamem lub/i kolendrą. Koniecznie podawaj z ryżem jaśminowym, który grzecznie wchłonie nadmiar ambrozji Hoisin.

TIP: Jeśli nie chcesz smażyć tofu, możesz je upiec w 220 stopniach Celsjusza, wcześniej skrapiając olejem. Ale wiadomo – smażenie rulez.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150 ml

Nowość
Bestseller
Ocet ryżowy 150ml House of Asia

Ocet ryżowy 150 ml

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI