
Hosomaki z łososiem

Nazwa Hosomaki to po japońsku „chude, cienkie” i „zawijane”. Takie właśnie są hosomaki, które łatwo jest wziąć na pałeczki. Mała ilość produktów skupia smaki na poszczególnych produktach znajdujących się w sushi.
Liczba porcji: 1
Czas: 5 min + przygotowanie ryżu
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 1 liść nori
- 60 g ryżu do sushi
- łyżeczka wasabi
- łyżeczka sezamu białego
- 10 g łososia
Sos sojowy Premium do podania
Sposób przygotowania
- Liść norii podziel na pół i połóż na macie do zawijania, tak aby rozpocząć rozkładanie produktów wzdłuż dłuższego boku.
- Ugotuj ryż (przepis znajdziesz tutaj).
- Następnie rozłóż ryż zostawiając ok 2 cm margines z jednej strony.
- Posmaruj ryż odrobiną wasabi i posyp sezamem.
- Pokrój łososia w cienkie plasterki i rozłóż go po środku.
- Całość zawiń do momentu marginesu bez ryżu. Margines zwilż lekko wodą i zwiń rolkę do końca.
- Sushi pokrój na 6 kawałków i podaj z sosem sojowym i pastą wasabi. Pamiętaj o tym, aby nóż zawsze był czysty, ostry i lekko wilgotny, aby ryż nie przyklejał się do noża.