Hummus z pieczonej pietruszki z grzybami shitake i prażonym sezamem
Spróbuj naszej wariacji klasycznego hummusu! Dzięki dodatkowi grzybów shiitake pasta jest bardzo aromatyczna, a mleczko kokosowe sprawia, że konsystencja jest wyjątkowo kremowa. Smacznego!
Liczba porcji: 3
Czas: 40 min.
Ostrość:
Składniki
- 400 ml mleczka kokosowego 5-7%
- 50 g grzybów shiitake
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 3 łyżeczki sezamu uprażonego
- 2 łyżeczki sosu sojowego do smaku
- 2 łyżeczki pasty tahini QF
- 5 dużych korzeni pietruszki pokrojonych w kawałki
- 2 łyżeczki oleju roślinnego
- 1 cebula pokrojona w pióra
- 1 mały pęczek kolendry
- 1 mały pęczek natki pietruszki drobno pokrojonej
- 1 mała papryczka chili drobno pokrojona
- Sól i pieprz świeżo mielony do smaku
Sposób przygotowania
- Piekarnik nastaw na 180°C. Na blachę rozłóż papier do pieczenia, a następie wyłóż kawałki pietruszki. Piecz do miękkości.
- W miseczkę wlej wodę i namocz grzyby shiitake przez 30 min, a następnie pokrój je w plastry. Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim pokrojone grzyby wraz z cebulą. Odłóż je na ręcznik papierowy w celu odsączenia oleju.
- Do miski włóż pieczoną pietruszkę i zalej mleczkiem kokosowym. Zmiksuj blenderem, a następnie dopraw do smaku pastą tahini, olejem sezamowym, chili, sosem sojowym, sola oraz pieprzem.
- Gotowy hummus posyp smażonymi grzybami z cebula, sezamem, natką pietruszki oraz kolendrą.