House of Asia
Hummus z pieczonej pietruszki z grzybami shitake i prażonym sezamem House of Asia

Hummus z pieczonej pietruszki z grzybami shitake i prażonym sezamem

40 min.
3 porcje
lekko pikantne
Warzywa Indyjska Grzyby powyżej 30 minut

Spróbuj naszej wariacji klasycznego hummusu! Dzięki dodatkowi grzybów shiitake pasta jest bardzo aromatyczna, a mleczko kokosowe sprawia, że konsystencja jest wyjątkowo kremowa. Smacznego!

5 / 5. Ilość głosów: 1

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 400 ml mleczka kokosowego 5-7%
  • 50 g grzybów shiitake
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 3 łyżeczki sezamu uprażonego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego do smaku
  • 2 łyżeczki pasty tahini QF
  • 5 dużych korzeni pietruszki pokrojonych w kawałki
  • 2 łyżeczki oleju roślinnego
  • 1 cebula pokrojona w pióra 
  • 1 mały pęczek kolendry
  • 1 mały pęczek natki pietruszki drobno pokrojonej
  • 1 mała papryczka chili drobno pokrojona
  • Sól i pieprz świeżo mielony do smaku 

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik nastaw na 180°C. Na blachę rozłóż papier do pieczenia, a następie wyłóż kawałki pietruszki. Piecz do miękkości.
  2. W miseczkę wlej wodę i namocz grzyby shiitake przez 30 min, a następnie pokrój je w plastry. Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim pokrojone grzyby wraz z cebulą. Odłóż je na ręcznik papierowy w celu odsączenia oleju.
  3. Do miski włóż pieczoną pietruszkę i zalej mleczkiem kokosowym. Zmiksuj blenderem, a następnie dopraw do smaku pastą tahini, olejem sezamowym, chili, sosem sojowym, sola oraz pieprzem.
  4. Gotowy hummus posyp smażonymi grzybami z cebula, sezamem, natką pietruszki oraz kolendrą. 

Tu kupisz nasze produkty

Wypróbuj inne przepisy