Jak zrobić świąteczne Temari sushi? Praktykulinarni
Święta tuż, tuż! Dlatego czas zacząć wielkie przygotowania. Wraz z Praktukilinarni przychodzimy do Was z pomysłem na przepiękne, świąteczne temari sushi. Przygotuj je na wigilijne spotkanie, a każdy gość zostanie oczarowany zarówno smakiem, jak i wyglądem.
Liczba porcji: 7
Czas: 60 min.
Ostrość:
Składniki
Ryż:
- 500 g Ryżu do sushi House of Asia
- 12 łyżek Octu ryżowego House of Asia
- 6 łyżeczek cukru trzcinowego
Temari bałwanki:
- 1 łyżeczka Czarnego sezamu House of Asia
- kilka kropki Sosu Sriracha House of Asia
- 1 szt. małej marchewki
- 50 g (ok. 1/3 puszki) tuńczyka w sosie własnym
- 1 łyżka majonezu light
- 1 łyżeczka drobno posiekanego pora
- pieprz
Temari choinki:
- 85 g Marynowanej tykwy House of Asia
- 1 szt. świeżego ogórka długiego
- 3-4 kulki świeżej żurawiny
Temari renifery:
- czarny sezam
- 200 g wędzonego łososia
- kilka sztuk precli
- 4 kulki żurawiny
Sposób przygotowania
Ryż przygotuj według TEGO przepisu. Sprawdź wcześniej, czy odpowiada ci smak zalewy. W razie potrzeby dodaj więcej słodzidła lub octu.
Temari bałwanki:
- Tuńczyka dokładnie rozdrobnij widelcem, wymieszaj z porem, majonezem i sosem sriracha, przypraw pieprzem.
- Miseczkę wyłóż folią spożywczą, nałóż dwie łyżeczki ugotowanego ryżu, dociśnij. Na ryżu połóż łyżeczkę pasty rybnej, przykryj porcją ryżu (1,5-2 łyżeczki). Zbierz brzegi folii, zakręć, formując kulkę.
- Po odwinięciu z folii, udekoruj sezamem (oczy i usta) i kawałkiem marchewki (nos).
Temari choinki:
- Ogórka dokładnie umyj i razem ze skórką potnij na bardzo cienkie plasterki, używając obieraczki do warzyw. Tykwę dokładnie osącz z zalewy.
- Miseczkę wyłóż folią, poniżej środka folii ułóż dwa kawałki tykwy (będzie pniem choinki), a nad nią po kilka pasków ogórka. Dodaj trzy czubate łyżeczki ugotowanego ryżu. Zbierz brzegi folii, dokładnie zakręć. Po odwinięciu z folii, udekoruj plasterkiem żurawiny.
Takie temari też możesz nadziać pastą z tuńczyka.
Temari renifery:
- Na folii ułóż po plasterku łososia (albo kilka kawałków, tak żeby zachodziły na siebie), dodaj trzy solidne łyżeczki ryżu. Uformuj kulkę, zwijając folię.
- Udekoruj, robiąc rogi z połamanych precli (warto mieć ich pod ręką więcej, łamanie wcale nie jest takie proste), oczy z czarnego sezamu i nos z połówki żurawiny.
Gotowe Temari sushi podawaj z Sosem sojowym do sushi Premium i Imbirem Hous of Asia.