House of Asia
Sushi bowl z łososiem i tykwą kampio House of Asia Praktykulinarni

Sushi bowl z łososiem i tykwą Kampio

30 min.
4 porcje
łagodne
Ryba Łosoś Warzywa Ryż Japońska 15-30 minut

Tradycyjne sushi to wyśmienite danie, ale jego przygotowanie zabiera wiele czasu. Praktykulinarni mają dla Was alternatywę, w postaci szybkiego „sushi” w miseczkach! Sushi bowl zawiera w sobie wszystko to, co w sushi najlepsze. Połączenie marynowanej ryby z mango, awokado to gwarancja pełnowartościowego posiłku.

5 / 5. Ilość głosów: 6

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 200 ryżu do sushi
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka sezamu czarnego
  • 1 łyżka sezamu białego
  • 50 g różowego imbiru
  • 150 g rzodkwi daikon
  • 100 g tykwy
  • 200 g fileta z łososia (bez skóry)
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 mango pokrojone w plastry
  • 1 awokado pokrojone w plastry
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 ogórki gruntowe pokrojone w półplastry
  • 6 rzodkiewek pokrojonych w plastry
  • 110 g czerwonej kapusty poszatkowanej
  • 1 łyżka szczypiorku posiekanego
  • 1 szklanka fasoli edamame

Do podania:

  • sos sojowy premium
  • wasabi

Sposób przygotowania

  1. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Później uformuj z niego małe kulki i udekoruj je sezamem.
  2. Łososia pokrój na kawałki (na jeden kęs), zamarynuj w sosie sojowym, syropie klonowym i łyżeczce sezamu.
  3. Awokado obierz, pokrój i od razu skrop sokiem z cytryny. Obierz i pokrój mango. Pokrój ogórki, rzodkiewki i rzodkiew daikon. Z tykwy możesz uformować „ślimaczki”. Fasolkę edmame wyłuskaj wcześniej. Możesz kupić mrożone strączki, krótko zblanszować i wyjąć nasiona.
  4. Rozgrzej patelnię, wlej olej i przełóż rybę razem z marynatą. Smaż przez 2 minuty, obróć w połowie smażenia.
  5. Przygotuj miski lub głębokie talerze. Ułóż składniki według uznania i tak, żeby cieszyć się kolorami. Podawaj z imbirem i sosem sojowym.

Tu kupisz nasze produkty