House of Asia
Wegańskie sushi maki z tykwą i rzodkwią marynowaną House of Asia

Sushi maki z tykwą i rzodkwią marynowaną

45 min.
4 porcje
pikantne
Ryż Japońska powyżej 30 minut

Sushi, czyli najbardziej znana potrawa kuchni japońskiej to przysmak, który przypadnie do gustu wszystkim fanom prawdziwej fuzji smaków! Delikatny ryż, marynowane warzywa oraz aromatyczne sosy zwinięte w liście nori to przepis na udany lunch lub przekąskę.

4.8 / 5. Ilość głosów: 4

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 200 g ryżu do sushi
  • 4 liście nori alg morskich
  • 4 łyżki sosu do ryżu sushi
  • 43 g pasty wasabi
  • 2 łyżki wodorostów wakame namoczonych
  • 100 g tykwy marynowanej
  • 350 g rzodkwi marynowanej
  • 150 ml sosu sojowego jasnego Premium
  • 190 g różowego imbiru do sushi
  • 2 łyżeczki sosu sriracha zielone chili
  • 3 łyżki sezamu
  • 2 łyżeczki majonezu wegańskiego 
  • 1 dojrzałe awokado pokrojone w paski
  • 1 średni ugotowany batat pokrojony jak frytki 
  • 1 mały zielony ogórek pokrojony w paski bez pestek
  • 100 g wędzonego tofu pokrojony w długie paski

Sposób przygotowania

  1. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu (zobacz film jak ugotować ryż do sushi). Po ugotowaniu dopraw go do smaku sosem do ryżu. Pozostaw do wystygnięcia.
  2. Liście nori wyłóż pojedynczo na matę bambusową i nałóż na nie równomiernie ryż pozostawiając po 1 cm wolnego miejsca z każdej strony. W pierwszej rolce ryż posmaruj sosem sriracha oraz majonezem i ułóż marynowaną rzodkiew, awokado i tofu. Posyp całość sezamem i zwiń dokładnie rolkę.
  3. Do przyrządzenia kolejnej rolki użyj sosu sriracha, majonezu, pokrojonego batata, ogórka i tykwę. Dokładnie zwiń rolkę.
  4. Do trzeciej rolki na ryż użyj wasabi oraz majonez. Połóż glony nori posyp sezamem i ułóż zielonego ogórka, tofu oraz marynowaną rzodkiew. Dokładnie zwiń rolkę.
  5. Do czwartej rolki wykorzystaj wasabi, awokado, ogórka oraz tofu. Dokładnie zwiń rolkę.
  6. Sushi pokrój dobrze naostrzonym nożem na około 2 cm kawałki. Podawaj z sosem sojowym, marynowanym imbirem i wasabi. 

Tu kupisz nasze produkty