House of Asia
Japońskie pancake z marakują House of Asia

Japońskie pancakes z marakują

15 min
9 porcje
łagodne
Owoce Japońska do 15 minut

Marzysz o idealnym śniadaniu? Japońskie pancake z marakują to lekkość w najlepszym wydaniu! Delikatne, waniliowe placuszki wprost rozpływają się w ustach, a ich puszystość to zasługa ubitych białek. Do tego krem kokosowy na bazie mleczka House of Asia i soczysta pulpa z marakui QF Quality Food, która dodaje całości tropikalnego charakteru. Prosty przepis, wielka przyjemność – spróbujesz?

5 / 5. Ilość głosów: 275

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 5 białek jaj
  • 3 żółtka jaja
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Krem kokosowy:

  • 200 ml Mleczka kokosowego 20 – 22% House of Asia dobrze schłodzonego
  • 1 łyżka cukru pudru

Do podania:

  • 100 ml Pulpy z marakuii QF Quality Food
  • ulubione owoce
  • listki mięty

Sposób przygotowania

  1. Żółtka roztrzep z mlekiem i ekstraktem waniliowym.
  2. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy z żółtek. Dokładnie wymieszaj.
  3. Białka jaj ubij ze szczyptą soli, pod koniec stopniowo wsypuj cukier i ubijaj do momentu, aż białka staną się sztywne.
  4. Ubite białka delikatnie dodawaj do mąki z żółtkami i mieszaj do połączenia składników.
  5. Na patelni rozgrzej olej i łyżką nakładaj porcje ciasta, formując okrągłe placuszki. Gdy ciasto urośnie odwróć je na drugą stronę i smaż kilka minut.
  6. Przygotuj krem kokosowy. Dobrze schłodzone mleczko kokosowe odcedź, pozostawiając tylko sam biały miąższ. Ubij na sztywno dodając cukier puder.
  7. Usmażone placki podawaj z marakują, kremem kokosowym, owocami i miętą.

Tu kupisz nasze produkty