Japońskie placuszki okonomiyaki z banana blossom
Okonomiyaki to wytrawne, japońskie placuszki z dodatkami. Możesz do nich dodać owoce morza, ryby lub mięso. W naszym przepisie głównym dodatkiem jest banana blossom, czyli kwiat bananowca. Placuszki podane z majonezem i świeżym szczypiorkiem będzie smaczną i nietypową przekąską.
Liczba porcji: 4
Czas: 25 min.
Ostrość:
Składniki
- 100g panierki panko
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 540 g banana blossom pokrojony w cienkie paski
- ½ główki małej białej kapusty pokrojonej w cienkie paski
- 4 jajka
- szczypta soli
- olej do smażenia
Sos :
Sposób przygotowania
- Kwiat bananowca i przełóż go na sito. Wypłucz go dobrze pod bieżącą zimną wodą. Następnie dokładnie odsącz i pokrój.
- Jajka wbij do miski i ubij na jednolitą masę. Dopraw solą i sosem sojowym. Kapustę pokrój, przełóż do dużej miski. Wymieszaj z kwiatem bananowca i panko.
- Rozgrzej patelnię i za pomocą łyżki uformuj duże placki (o średnicy około 15 cm). Smaż na średnim ogniu z obu stron, do uzyskania złotego koloru.
- Podawaj z dodatkiem majonezu, sezamem, nori. Całość posyp szczypiorkiem.