Kokosowy sernik z marakują

Przygotuj świąteczny sernik, który oczaruje Twoich gości. Kruchy spód a na nim masa serowa z dodatkiem naszej pulpy z marakui zadowoli każde podniebienie. Dziękujemy za przepis Mientablog.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 4

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 9

Czas: 80 min.

Ostrość:

Składniki

Masa serowa:

  • 80 ml pulpy z marakui QF
  • 500 g mielonego twarogu na sernik
  • 80 g białej czekolady
  • 50 g masła
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • Puszka mleczka kokosowego BIO 17-19%  (przed użyciem schładzamy je w lodówce około 2 godziny)
  • 3-4 łyżki pulpy z marakui 
  • 1 łyżka cukru pudru

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 30 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • żółtko
  • 1 łyżka jogurtu greckiego

Sposób przygotowania

  1. Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i solą. Dodaj masło, żółtko, jogurt i zagnieć na gładkie ciasto.
  2. Podziel je na 2 części (około 20 i 80%). Większą częścią wyłóż formę do tarty (o średnicy około 21 cm), nakłuj widelcem i schłodź je w lodówce. Z mniejszej części wytnij ciasteczka do ozdoby ciasta (np. zimowe śnieżynki).
  3. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej wraz z masłem. Odstaw do przestudzenia.
  4. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  5. Twaróg zmiksuj z jajkami i pulpą z marakui (można przetrzeć ją przez sito, by była gładka, ale można dodać również z pestkami).
  6. Dodaj roztopioną czekoladę  z masłem i wymieszaj dokładnie do połączenia się składników. Masę przełóż na ciasto, a wierzch ozdób ciasteczkami.
  7. Całość piecz około 45-50 minut w 180 stopniach i odstaw do ostudzenia.
  8. Schłodzone mleczko kokosowe chwilę zmiksuj, aby nie było grudek. Dodaj cukier puder i miksuj 5 minut na największych obrotach. Gotową masę rozsmaruj na cieście i udekoruj pulpą z marakui.

PRODUKTY POWIĄZANE

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI