Kokosowy sernik z marakują
Przygotuj świąteczny sernik, który oczaruje Twoich gości. Kruchy spód a na nim masa serowa z dodatkiem naszej pulpy z marakui zadowoli każde podniebienie. Dziękujemy za przepis Mientablog.
Liczba porcji: 9
Czas: 80 min.
Ostrość:
Składniki
Masa serowa:
- 80 ml pulpy z marakui QF
- 500 g mielonego twarogu na sernik
- 80 g białej czekolady
- 50 g masła
- 1 jajko
Dodatkowo:
- Puszka mleczka kokosowego BIO 17-19% (przed użyciem schładzamy je w lodówce około 2 godziny)
- 3-4 łyżki pulpy z marakui
- 1 łyżka cukru pudru
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 30 g cukru pudru
- szczypta soli
- żółtko
- 1 łyżka jogurtu greckiego
Sposób przygotowania
- Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i solą. Dodaj masło, żółtko, jogurt i zagnieć na gładkie ciasto.
- Podziel je na 2 części (około 20 i 80%). Większą częścią wyłóż formę do tarty (o średnicy około 21 cm), nakłuj widelcem i schłodź je w lodówce. Z mniejszej części wytnij ciasteczka do ozdoby ciasta (np. zimowe śnieżynki).
- Czekoladę roztop w kąpieli wodnej wraz z masłem. Odstaw do przestudzenia.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
- Twaróg zmiksuj z jajkami i pulpą z marakui (można przetrzeć ją przez sito, by była gładka, ale można dodać również z pestkami).
- Dodaj roztopioną czekoladę z masłem i wymieszaj dokładnie do połączenia się składników. Masę przełóż na ciasto, a wierzch ozdób ciasteczkami.
- Całość piecz około 45-50 minut w 180 stopniach i odstaw do ostudzenia.
- Schłodzone mleczko kokosowe chwilę zmiksuj, aby nie było grudek. Dodaj cukier puder i miksuj 5 minut na największych obrotach. Gotową masę rozsmaruj na cieście i udekoruj pulpą z marakui.