Krem z batatów z mleczkiem kokosowym i imbirem
Chociaż za oknem już wiosna, to nie warto rezygnować z sycących i rozgrzewających potraw. Tym razem czas na krem z batatów z mleczkiem kokosowym i imbirem. Zupa ma nie tylko przyjemnie kremową konsystencję, ale też wyjątkowy, imbirowo-czosnkowy aromat. Koniecznie spróbuj!
Liczba porcji: 4
Czas: 45 min.
Ostrość:
Składniki
- 1 łyżka pasty imbir czosnek chili
- 2 łyżeczki pasty curry żółtej
- 400 ml mleczka kokosowego 17-19% BIO
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki pasty krewetkowej
- 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 średnie bataty pokrojone w kostkę
- 1 marchewka pokrojona w kostkę
- 2 średnie cebule pokrojone w kostkę
- 3 ziemniaki pokrojone w kostkę
- 2-3 łyżki oliwy do smażenia
Do podania
- 3 łyżki różowego imbiru marynowanego posiekanego
- 1 łyżka soku z limonki
- 4 łyżki mrożonego zielonego groszku
- 1 łyżka zielonej dymki posiekanej
- 1 łyżka sezamu białego
- Listki z kolendry, kopru do dekoracji
Sposób przygotowania
- Bataty, ziemniaki, cebulę i marchew obierz ze skórki i pokrój.
- Zielony groszek zalej wrzątkiem i poczekaj 5 minut. Odcedź i przełóż do miseczki, dodaj posiekany imbir oraz zielona dymkę. Delikatnie posól i skrop sokiem z limonki oraz dodaj łyżkę oliwy. Sezam upraż na suchej patelni.
- Do garnka wlej oliwę. Podsmaż na niej pastę curry oraz pastę z czosnku, imbiru i chili. Dodaj pokrojone warzywa i smaż 3-4 minuty. Wlej bulion i gotuj pod przykryciem do miękkości warzyw. Pod koniec dodaj mleczko kokosowe. Zupę miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji i dopraw sosem sojowym.
- Zupę przełóż do misek. Na wierzchu posyp groszkiem z imbirem. Udekoruj też ziołami i prażonym sezamem.