
Krem z dyni i massaman curry
Szukasz pomysłu na rozgrzewający i aromatyczny obiad? Ten krem z dyni z dodatkiem tajskiej pasty Massaman curry to połączenie słodyczy dyni, delikatnej ostrości przypraw i egzotycznego aromatu mleczka kokosowego. Całość uzupełnia sok z limonki, imbir i sos rybny, które dodają głębi smaku. Zupa jest kremowa, sycąca i pełna orientu – idealna na jesień i zimę.
Składniki
- 400 ml Mleczka kokosowego 12-14 % House of Asia
- 1 łyżka pasty Massaman curry House of Asia
- 1 łyżka Sosu rybnego House of Asia
- 1 łyżka Soku z limonki House of Asia
- 800 g dyni hokaido, bez pestek, ze skórą, pokrojonej w małą kostkę
- 300 g ziemniaków, pokrojonych w małą kostkę
- 1 łyżeczka imbiru startego
- 200 ml wody
- orzechy ziemne, czerwona cebula i kolendra do podania
Sposób przygotowania
- Sięgnijcie po aromatyczny przepis na pyszny krem z dyni z dodatkiem massaman curry, który rozgrzeje Was w jesienne chłodne dni.
- Do garnka wlej mleko, wodę i włóż warzywa. Gotuj na średnim ogniu, pod przykryciem do momentu gdy warzywa będą miękkie.
- Dopraw zupę pastą Massaman curry, sosem rybnym, sokiem z limonki i imbirem.
- Wszystko zmiksuj na gładki krem.
Podawaj z orzechami, cienkimi plasterkami czerwonej cebuli i świeżą kolendrą