House of Asia
Krem z dyni i massaman curry House of Asia

Krem z dyni i massaman curry

60 min
2 porcje
łagodne
Warzywa Tajska powyżej 30 minut

Szukasz pomysłu na rozgrzewający i aromatyczny obiad? Ten krem z dyni z dodatkiem tajskiej pasty Massaman curry to połączenie słodyczy dyni, delikatnej ostrości przypraw i egzotycznego aromatu mleczka kokosowego. Całość uzupełnia sok z limonki, imbir i sos rybny, które dodają głębi smaku. Zupa jest kremowa, sycąca i pełna orientu – idealna na jesień i zimę.

5 / 5. Ilość głosów: 4

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 400 ml Mleczka kokosowego 12-14 % House of Asia
  • 1 łyżka pasty Massaman curry House of Asia
  • 1 łyżka Sosu rybnego House of Asia
  • 1 łyżka Soku z limonki House of Asia
  • 800 g dyni hokaido, bez pestek, ze skórą, pokrojonej w małą kostkę
  • 300 g ziemniaków, pokrojonych w małą kostkę
  • 1 łyżeczka imbiru startego
  • 200 ml wody
  • orzechy ziemne, czerwona cebula i kolendra do podania

Sposób przygotowania

  1. Sięgnijcie po aromatyczny przepis na pyszny krem z dyni z dodatkiem massaman curry, który rozgrzeje Was w jesienne chłodne dni.
  2. Do garnka wlej mleko, wodę i włóż warzywa. Gotuj na średnim ogniu, pod przykryciem do momentu gdy warzywa będą miękkie.
  3. Dopraw zupę pastą Massaman curry, sosem rybnym, sokiem z limonki i imbirem.
  4. Wszystko zmiksuj na gładki krem.
    Podawaj z orzechami, cienkimi plasterkami czerwonej cebuli i świeżą kolendrą

Tu kupisz nasze produkty