Krewetki w panierce Panko z sosem Hoisin i nachosami Co_dzis_zjemy
Przygotowujesz przyjęcie i zależy Ci na prostych, szybkich ale smacznych przekąskach? Marcin Kozicki @co_dzis_zjemy przychodzi ze znakomitą propozycją, która spełnia wszystkie te warunki. Przed wami chrupiące krewetki w panierce panko podane z pysznym sosem hoisin i nachosami serowymi! Do dzieła!
Liczba porcji: 4
Czas: 30 min.
Ostrość:
Składniki
- 100 g panierki panko
- 5 łyżek sosu hoisin
- 4 łyżeczki sosu ostrygowego
- 60 g salsy guacamole
- 1 paczka nachosów serowych
- 9 sztuk krewetek
- 1 roztrzepane jajko
- 1 opakowane miksu sałat
- dowolne pokrojone warzywa, np. papryka, ogórek, avocado
- listki świeżej kolendry do dekoracji
- olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania
- Krewetki naciąć od góry i dokładnie oczyścić. Delikatnie je rozprostować, wkładając wykałaczki od strony ogonka.
- Doprawić pieprzem, solą oraz sosem ostrygowym, a następnie obtoczyć w jajku i panierce panko. Zapanierowane krewetki usmażyć w głębokim tłuszczu na złocisty kolor.
- Na nachosy serowe nałożyć pastę guacamole (np. przy pomocy rękawa cukierniczego lub łyżeczki). Dodać ulubione warzywa, np. czerwoną paprykę, avocado i ogórek. Na koniec udekorować świeżą kolendrą.
- Na deskę (najlepiej okrągłą) rozłożyć mix sałat. Na sam środek położyć miseczkę z sosem hoisin, a usmażone krewetki po bokach – w formie promieni w okręgu.