Makaron Chow Mein z papryką i chipsami z jarmużu Martyna Chomacka

Czy Wasze podniebienie jest gotowe na prawdziwe kulinarne szaleństwo? Martyna Chomacka z Master Chef przygotowała dla Was Stir Fry z naszym nowym makaronem Chow Mein pszenno-gryczanym i sosem ostrygowym dzięki, którym odkryjesz prawdziwy smak Azji. Niebanalnym dodatkiem będą na pewno chipsy z jarmużu. Przekonajcie się, jak to danie cudownie smakuje!  Zobaczcie, jak poradziła sobie z tym przepisem Martyna – Kliknij tutaj

 

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 4.6 / 5. Ilość głosów: 10

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 30 min.

Ostrość:

Składniki

Sposób przygotowania

  1. Z jarmużu odetnij twarde łodygi, popryskaj go odrobiną oleju w sprayu i posyp solą. Włóż do piekarnika lub air fryera nagrzanego do 190 stopni na 5-7 minut.
  2. Paprykę i marchew pokrój w cienkie paski. Czosnek, szalotkę i chilli posiekaj. Imbir zetrzyj na tarce.
  3. W miseczce wymieszaj sos ostrygowy z dwoma łyżkami octu ryżowego, odrobiną sosu sojowego i łyżeczką czegoś słodkiego (miód, melasa, słodzik, syrop klonowy – dowolnie). Całość wymieszaj.
  4. Makaron Chow Mein wrzuć do wrzątku i gotuj 2-3 minuty. W tym czasie przejdź do smażenia na Woku. Gdy jest on już gorący, na łyżkę oleju wrzuć posiekaną szalotkę, czosnek i chilli. Po 30 sekundach dodaj imbir. Po kolejnych 30 paprykę i marchew. Po 2 minutach sos oraz makaron. Całość smaży łącznie około 4 minuty.
  5. Gotowe noodle przełóż na talerz, posyp sezamem i kilkoma garściami chipsów z jarmużu. Danie podaj z ćwiartką świeżej limonki.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150 ml

Nowość
Bestseller
Sos ostrygowy 165g House of Asia

Sos ostrygowy 165 g

Nowość
Bestseller
Biały sezam 50g House of Asia

Sezam biały 50 g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI