House of Asia
Makaron stir fry z krewetkami po chińsku House of Asia

Makaron stir fry z krewetkami po chińsku

30 min
2 porcje
lekko pikantne
Krewetki Warzywa Chińska 15-30 minut

Ten stir-fry to prawdziwa uczta dla podniebienia! Połączenie makaronu z zielonego groszku House of Asia, soczystych krewetek, tofu i chrupiących warzyw tworzy pełne smaku danie, które przygotujesz w zaledwie 30 minut. Aksamitny sos sojowy, delikatny sezam i świeża kolendra dopełniają całości. To idealny wybór na szybki, azjatycki obiad!

5 / 5. Ilość głosów: 281

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 1 opakowanie Makaronu z zielonego groszku House of Asia
  • 2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
  • 4 łyżki Sosu sojowego ciemnego House of Asia
  • 1/2 puszki Pędów bambusa House of Asia
  • 1 łyżka Sezamu białego House of Asia
  • 6 krewetek oczyszczonych
  • 100 g tofu pokrojonego w drobną kostkę
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 marchewki pokrojonej w cienkie zapałki
  • 100 g blanszowanego brokułu podzielonego na różyczki
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 łyżka cukru
  • 60 ml wody
  • Kilka listków kolendry do podania

Sposób przygotowania

  1. Krewetki, zamarynuj w 1 łyżce sosu sojowego jasnego, wymieszaj z olejem i odstaw na 5 minut.
  2. Makaron zalej wrzątkiem na około 6 – 8 minut, następnie przepłucz zimną wodą.
  3. Na patelni rozgrzej olej i usmaż tofu, tak, aby było rumiane. Odłóż na ręcznik papierowy.
  4. Następnie podsmaż cebulę, czosnek, marchew, przepłukane pędy i brokuły. Przełóż do miski.
  5. Przygotuj sos mieszając sosy sojowe, chili, cukier, wodę oraz skrobię.
  6. Usmaż krewetki, dodaj warzywa, tofu oraz makaron. Wymieszaj z sosem i delikatnie podgrzej. Podawaj posypane sezamem i kolendrą.

Tu kupisz nasze produkty