
Makaron stir fry z krewetkami po chińsku

Ten stir-fry to prawdziwa uczta dla podniebienia! Połączenie makaronu z zielonego groszku House of Asia, soczystych krewetek, tofu i chrupiących warzyw tworzy pełne smaku danie, które przygotujesz w zaledwie 30 minut. Aksamitny sos sojowy, delikatny sezam i świeża kolendra dopełniają całości. To idealny wybór na szybki, azjatycki obiad!
Liczba porcji: 2
Czas: 30 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 1 opakowanie Makaronu z zielonego groszku House of Asia
- 2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 4 łyżki Sosu sojowego ciemnego House of Asia
- 1/2 puszki Pędów bambusa House of Asia
- 1 łyżka Sezamu białego House of Asia
- 6 krewetek oczyszczonych
- 100 g tofu pokrojonego w drobną kostkę
- 1/2 łyżeczki chili
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
- 1/2 marchewki pokrojonej w cienkie zapałki
- 100 g blanszowanego brokułu podzielonego na różyczki
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 łyżka cukru
- 60 ml wody
- Kilka listków kolendry do podania
Sposób przygotowania
- Krewetki, zamarynuj w 1 łyżce sosu sojowego jasnego, wymieszaj z olejem i odstaw na 5 minut.
- Makaron zalej wrzątkiem na około 6 – 8 minut, następnie przepłucz zimną wodą.
- Na patelni rozgrzej olej i usmaż tofu, tak, aby było rumiane. Odłóż na ręcznik papierowy.
- Następnie podsmaż cebulę, czosnek, marchew, przepłukane pędy i brokuły. Przełóż do miski.
- Przygotuj sos mieszając sosy sojowe, chili, cukier, wodę oraz skrobię.
- Usmaż krewetki, dodaj warzywa, tofu oraz makaron. Wymieszaj z sosem i delikatnie podgrzej. Podawaj posypane sezamem i kolendrą.