Mintaj z ryżem i marynowanymi warzywami
Ryby to bogate źródło łatwo przyswajalnego białka, kwasów omega-3, witamin D i B12 oraz żelaza, dlatego warto wprowadzić je do swojego menu i korzystać z ich dobrodziejstw jak najczęściej.
Liczba porcji: 3
Czas: 40 min.
Ostrość:
Składniki
400 g filet z mintaja (zamiennie dorsz lub łosoś)
Marynata:
- 1 łyżka pasty miso
- 50 ml wody
Marynowane warzywa:
- 1 łyżka prażonego sezamu
- 100 ml wody
- 50 g cukru
- 25 ml octu ryżowego
- 1 mała marchew pokrojona w słupki
- 1 mała biała rzepa pokrojona w słupki
- 1 mały por (biała część) pokrojony w paski
Majonez Sriracha z pastą Yuzu:
- 1 łyżeczka Sriracha czerwone chili
- 1 szklanka ryżu do sushi
- 1 łyżeczka pasy Yuzu
- 3 łyżki majonezu
Zaprawa do ryżu:
- 3 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania
- W misce zamarynuj rybę w paście miso oraz wodzie i odstaw do lodówki na czas przygotowywania reszty składników.
- W misce wymieszaj wodę, cukier oraz ocet ryżowy. W tak przygotowaną marynatę włóż marchew, rzepę oraz pora. Odstaw całość do lodówki. Po wyjęciu z lodówki wyjmij warzywa z marynaty i posyp je sezamem.
- W misce wymieszaj majonez, sriraczę oraz pastę yuzu.
- Ryż ugotuj według wskazań na opakowaniu, przełóż go do miski i wymieszaj z octem ryżowym, cukrem oraz solą.
- Zamarynowaną rybę zawiń w folię i upiecz w piekarniku.. Piecz 20–30 minut w temp. 180°C. w zależności od wielkości porcji.
- Rybę podawaj na ryżu, z dodatkiem majonezu i piklowanych warzyw.