Chińska zupa z kurczakiem i makaronem Chow Mein
Sięgnijcie po szybki i łatwy przepis na chińską zupę z kurczakiem i makaronem Chow Mein. Znacie, lubicie? Jeśli nie, to najwyższy czas wypróbować! Jest aromatyczna, rozgrzewająca i delikatnie pikantna, a jej przygotowanie zajmuje zaledwie 25 minut. Do dzieła!
Składniki
- 200 g Makaronu Chow Mein House of Asia
- 0,5 łyżki Sosu Sambal Oelek Hoise of Asia
- 7 łyżeczek Sosu Sojowego Jasnego House of Asia
- 1 łyżeczka Oleju z prażonego sezamu House of Asia
- 1 filet z kurczaka
- 1 litr bulionu drobiowego
- 1 gałązka selera naciowego pokrojona w cienkie plasterki
- 1/4 średniej kapusty pekińskiej pokrojonej w kawałki
- 3 cm imbiru, drobno posiekanego
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 2 łyżki drobno posiekanej dymki
Sposób przygotowania
1. Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Filet z kurczaka ugotuj w wodzie z 5 łyżeczkami sosu sojowego. Wyjmij, ostudź i porwij na włókna.
2. W garnku rozgrzej olej, dodaj sos sambal oelek, kurkumę i imbir. Smaż 1 -2 minuty. Zalej bulionem, dopraw olejem z prażonego sezamu i dodaj pozostałe składniki. Gotuj przez kilka minut.
3. Do misek rozłóż porcję makaronu, kawałki poszarpanego kurczaka, posyp dymką i zalej gorącą zupą.
TIP: Jeśli będziesz używać bulionu z kostek rosołowych zmniejsz odrobinę ilość sosu sojowego, aby zupa nie była zbyt słona.