Niebiański sernik jaglany z pulpą mango
Puszysty, delikatny jagielnik to doskonały, roślinny zamiennik tradycyjnego sernika. Wykorzystanie pulpy mango oraz mleczka kokosowego dodaje mu egzotycznego akcentu, a agar agar skutecznie przyśpiesza proces tężenia. Przepis powstał we współpracy z influencerem Diabeł i Anioł w cieście.
Liczba porcji: 8
Czas: 45 min.
Ostrość:
Składniki
- 1 puszka mleczka kokosowego 20-22%
- 230g pulpy mango Alphonso
- 4 łyżeczki żelatyny agar agar
- 200 g kaszy jaglanej
- 750 napoju sojowego waniliowego
- tabliczka białej czekolady
- 1 pomarańcza pokrojona w cienkie plastry do dekoracji
- 0,5 szklanki ksylitolu
- szczypta mielonych lasek wanilii
Spód:
- 100 g płatków owsianych
- 25 g masła orzechowego
- 100 g daktyli
- 20 g wiórek kokosowych
TIP: mleczko kokosowe umieść w lodówce na kilka godzin aby się rozwarstwiło
Sposób przygotowania
- Do miski wsyp kaszę jaglaną i dokładnie wypłucz ją pod bieżącą wodą. Następnie zalej zimną wodą i odstaw na minimum 6 godzin. Po tym czasie odcedź kaszę, przełóż do garnka, zalej 650 ml napoju roślinnego i dodaj laski wanilii. Całość gotuj przez 25 minut na małym ogniu, pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Jeśli mieszanka stanie się zbyt sucha, dolej pozostały napój sojowy.
- Do miseczki wlej wodę i namocz w niej daktyle przez 30 minut. Odsącz.
- W mikserze zblenduj płatki owsiane wraz z wiórkami, masłem orzechowym oraz daktylami. Następnie tak powstałą masę równomiernie wyłóż do tortownicy zabezpieczonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki.
- Do ugotowanej, jeszcze gorącej kaszy dodaj białą czekoladę, a następnie przełóż całość do miksera. Dodaj mleczko kokosowe i ksylitol. Następnie wszystko zblenduj do uzyskania gładkiej masy.
- W miseczce wymieszaj 100 ml wody oraz 2 łyżeczki agar agar, a następnie dodaj do masy. Wymieszaj całość, a następnie przelej do formy i pozostaw do ostygnięcia.
- Do miseczki wsyp 2 łyżeczki agar agar i zalej je 100 ml cieplej wody. Następnie do garnka wlej pulpę mango i dodaj rozmieszany agar. Gotuj przez 2 minuty. Ostudzoną masę wylej na wierzch jagielnika. Odczekaj 10 minut, a gdy masa zacznie tężeć, udekoruj jagielnik plastrami pomarańczy.
- Wstaw do lodówki na 3 godziny.