Kuchnia tajska

Pad thai z kurczakiem

Pad thai z kurczakiem house of asia

Pad thai to jedna z najbardziej znanych potraw tajskich. Jest szybki w przygotowaniu, pełny smaku i aromatu. Podczas jej przygotowania ważne, żeby nie przegotować makaronu. Jeśli masz więcej czasu, namocz go w ciepłej wodzie i lekko twardy dodaj do woka – nabierze smaku innych aromatycznych składników, pozostanie sprężysty i elastyczny.

Liczba porcji:

2

Czas: 20 min

Poziom:

średnie

Poziom:

Łagodne

Składniki

  • 1 opakowanie makaronu ryżowego 5 mm
  • 6 łyżek pasty Pad Thai – 1 słoik
  • 3 łyżka sosu rybnego
  •  1 łyżka cukru kokosowego, bądź brązowego
  •  3 łyżki oleju, do smażenia
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebulka czerwona
  • 150 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
  • 150 g kiełków fasoli Mung
  • 2 jajka
  • ½ pęczek dymki – zielona część
  • 1 łyżka orzeszków ziemnych, pokruszonych
  • 1 limonka

Sposób przygotowania

  1. Ugotuj makaron wg przepisu.
  2. Podsmaż czosnek i czerwoną cebulę, dodaj kurczaka a następnie makaron. Smaż 2 min.
  3. Dodaj sos rybny, cukier i pastę Pad Thai. Smaż mieszając przez minutę.
  4. Odsuń wszystkie składniki na jedną stronę patelni a na drugą rozbij dwa jajka. Delikatnie mieszaj jajka tak aby ścięły się niczym omlet.
  5. Dodaj kiełki fasoli mung oraz dymkę i energicznie wymieszaj wszystkie skł
  6. Serwuj z limonką i pokruszonymi orzeszkami ziemnymi.

  7. Nie pozwól, żeby makaron stał się papką. Aby zatrzymać proces gotowania przelej ugotowany makaron zimną bieżąca wodą.

Wróć do poprzedniej strony