Pad thai z kurczakiem
Pad thai to jedna z najbardziej znanych potraw tajskich. Jest szybki w przygotowaniu, pełny smaku i aromatu. Podczas jej przygotowania ważne, żeby nie przegotować makaronu. Jeśli masz więcej czasu, namocz go w ciepłej wodzie i lekko twardy dodaj do woka – nabierze smaku innych aromatycznych składników, pozostanie sprężysty i elastyczny.
Liczba porcji:
2
Czas: 20 min
Poziom:
średnie
Poziom:
Łagodne
Składniki
- 1 opakowanie makaronu ryżowego 5 mm
- 6 łyżek pasty Pad Thai
- 3 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka cukru kokosowego, bądź brązowego
- 3 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 150 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
- 150 g kiełków fasoli Mung
- 2 jajka
- ½ pęczka dymki – zielona część
- 1 łyżka orzeszków ziemnych, pokruszonych
- 1 limonka
Sposób przygotowania
- Ugotuj makaron wg przepisu.
- Podsmaż czosnek i czerwoną cebulę, dodaj kurczaka a następnie makaron. Smaż 2 min.
- Dodaj sos rybny, cukier i pastę Pad Thai. Smaż mieszając przez minutę.
- Odsuń wszystkie składniki na jedną stronę patelni a na drugą rozbij dwa jajka. Delikatnie mieszaj jajka tak aby ścięły się niczym omlet.
- Dodaj kiełki fasoli mung oraz dymkę i energicznie wymieszaj wszystkie składniki.
-
Serwuj z limonką i pokruszonymi orzeszkami ziemnymi.
-
Nie pozwól, żeby makaron stał się papką. Aby zatrzymać proces gotowania przelej ugotowany makaron zimną bieżąca wodą.