Jak zrobić pad thai z kurczakiem?

Pad thai to jedna z najbardziej znanych potraw tajskich. Jest szybki w przygotowaniu, pełny smaku i aromatu. Podczas przygotowania dania ważne jest żeby nie przegotować makaronu. Wystarczy, że namoczysz go w ciepłej wodzie i lekko twardy dodasz do woka. Dzięki temu makaron nabierze smaku innych aromatycznych składników, pozostanie sprężysty i elastyczny.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 4.6 / 5. Ilość głosów: 145

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 20 min

Ostrość:
Łagodne

Składniki

  • 1 opakowanie makaronu ryżowego 5 mm
  • 6 łyżek pasty Pad Thai
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka cukru kokosowego, bądź brązowego
  • 3 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula 
  • 150 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
  • 150 g kiełków fasoli Mung
  • 2 jajka
  • ½ pęczka dymki – zielona część
  • 1 łyżka orzeszków ziemnych, pokruszonych
  • 1 limonka

Sposób przygotowania

  1. Makaron namocz w zimnej wodzie na około 30 min.
  2. Podsmaż czosnek i czerwoną cebulę, dodaj kurczaka a następnie makaron. Smaż 2 min.
  3. Dodaj sos rybny, cukier i pastę Pad Thai. Smaż mieszając przez minutę.
  4. Odsuń wszystkie składniki na jedną stronę patelni a na drugą rozbij dwa jajka. Delikatnie mieszaj jajka tak aby ścięły się niczym omlet.
  5. Dodaj kiełki fasoli mung oraz dymkę i energicznie wymieszaj wszystkie składniki.
  6. Serwuj z limonką i pokruszonymi orzeszkami ziemnymi.

  7.  

...

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Bezglutenowy sos rybny 200ml House of Asia

Bezglutenowy sos rybny 200 ml

Nowość
Bestseller
Pasta Pad Thai 113g House of Asia

Pasta Pad Thai 113g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI