Pad Thai z kurczakiem The_foodini
Zanurz się w świecie tajskich smaków z Pad Thai z kurczakiem od The Foodini. Dzięki połączeniu słodko-słonych smaków sosu, delikatnego kurczaka i chrupiących dodatków, ten przepis przeniesie się w sam środek egzotycznej Azji. Idealny wybór na szybki, ale wyjątkowy posiłek.
Liczba porcji: 2
Czas: 15 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 100 g Makaronu ryżowego 5 mm House of Asia
- 1 łyżeczka Sosu sojowego House of Asia
- 5 łyżek Pasty Pad Thai od House of Asia
- 150 g piersi z kurczaka pokrojonej w cienkie plasterki
- 3 łyżki oleju
- ½ małej szalotki pokrojonej w półplasterki
- 2 jajka rozmiar L
- ⅓ szklanki wody
- 1 garść kiełków fasoli mung
- 1 pęczek dymki
- 3 łyżki prażonych orzeszków ziemnych
- 1 łyżeczka płatków chilli
Do podania:
- limonka
- płatki chili
- prażone orzeszki drobno posiekane
- dymka
Sposób przygotowania
- Makaron ryżowy przełóż do miski, zalej gorącą wodą i zostaw na 7 minut. Kiedy zmięknie, przelej go zimną wodą.
- W tym czasie kurczaka zamarynuj w sosie sojowym.
- Sos: do miski nałóż 5 łyżek sosu do Pad Thai, dolej wodę i dokładnie wymieszaj.
- Rozgrzej patelnię na dużej mocy i wlej olej. Kiedy będzie gorący, dodaj szalotkę i smaż przez 30 sekund. Dodaj kurczaka i smaż przez minutę.
- Odsuń zawartość patelni na bok, wlej jajko i smażymy, rozdrabniając je przez pół minuty.
- Następnie wymieszaj z kurczakiem i podsmażaj całość przez pół minuty.
- Dodaj makaron ryżowy i wlej sos. Dokładnie wymieszaj i dodaj kiełki fasoli oraz pokrojoną dymkę. Ponownie wymieszamy i dopraw płatkami chilli oraz połową posiekanych orzeszków.
- Smaż i mieszaj wszystko razem przez minutę i wyłóż na talerz.
- Udekoruj resztą orzeszków, dymką, płatkami chilli, ćwiartkami limonki i gotowe!