
Pieczone bułeczki bao z szarpaną wieprzowiną Jakjalubiejesc

Soczysta, szarpana wieprzowina marynowana w paście Bulgogi, chrupiąca surówka i puszyste bułeczki bao – to przepis na idealne, domowe street foodowe doznania! Spróbuj już dziś! Podaj je na rodzinny obiad lub jako przekąskę na spotkanie z przyjaciółmi. Gwarantujemy, że znikną w mgnieniu oka! Za przepis dziękujemy Jakjalubiejesc.
Liczba porcji: 6
Czas: 0 min + 6 godzin pieczenia mięsa
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 2 Pasty Bulgogi House of Asia
- 4 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 2 łyżki Sosu Teriyaki House of Asia
- 700g szynki wieprzowej
- 3 cebule pokrojone w piórka
- 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry
- 150 ml soku pomarańczowego
- 12 szt bułeczek bao bao/ drożdżowych
- 1 opakowanie rukoli
Sos do bułeczek:
- 1 łyżeczka Sosu Sriracha House of Asia
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
Surówka:
- 1/2 główki białej kapusty poszatkowanej
- 1 marchew startej na grubych oczkach
Sos do surówki:
- 3 łyżki Octu ryżowego House of Asia
- 100 ml oleju
- 3 łyżki wody
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania
- Mięso wysmaruj 1 pastą Bulgogi. W naczyniu do zapiekania umieść cebulę, czosnek i wlej sok pomarańczowy. Wyłóż mięso i zamknij naczynie. Całość zapiecz w rozgrzanym piekarniku ok. 6 godz. w temperaturze 130℃ (góra-dół).
- Sos do surówki połączy w garnku i podgrzej do rozpuszczenia cukru i soli jednocześnie mieszając. Warzywa zalej i wymieszaj. Odstaw na jakiś czas.
- Bułeczki drożdżowe przekrój i upiecz w Airfrayerze lub piekarniku około 4 min w 190℃.
- Wymieszaj ze sobą składniki sosu do bułeczek.
- Upieczone i ciepłe mięso rozdziel widelcem. Jeśli pozostało bardzo dużo płynu, możesz trochę odlać. Część zostaw, by mięso było nadal soczyste. Dodaj sos sojowy, sos Teriyaki i drugie op. Pasty Bulgogi. Wszystko wymieszaj.
- Bułeczki posmaruj sosem jogurtowym, nałóż rukolę, dużą ilość mięsa, surówkę i przykryj 2 stroną bułeczki. Zepnij wykałaczką do burgerów i gotowe.
TIP: Możesz użyć gotowych bułeczek lub zrobić je samodzielnie z tego przepisu Kliknij tutaj>