House of Asia
Jak zrobić Tantanmen ramen? Jakjalubiejesc House of Asia

Jak zrobić Tantanmen ramen?

20 min.
6 porcje
łagodne
Warzywa Japońska Wieprzowina 15-30 minut

Monika jakjalubiejesc udowodni Wam, że namiastkę kuchni japońskiej możecie mieć także u siebie w domu. Ta wersja ramenu ma posmak sezamu, dzięki użytej paście tahini qualityfoodpl, która z dodatkiem listków nori House of Asia oraz makaronem przeznaczonym właśnie do ramenu tworzą spójną całość.

5 / 5. Ilość głosów: 12

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

Bulion:

  • 1/2 arkusza Liści nori alg morskich
  • 3 łyżki Sosu sojowego jasnego
  • 1,5l bulionu drobiowo-wołowego (możesz przygotować także warzywny)
  • Kości wołowe upieczone w piekarniku
  • 5 skrzydełek z kurczaka
  • 2-3 cm obranego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 duża marchew
  • 1/4 selera
  • 1,5L wody
  • Pęczek dymki
  • 2 liście kafiru
  • Sól

Dodatki:

  • 2-3 łyżki Oleju sezamowego
  • 2 łyżki Sosu sojowego jasnego
  • 6 łyżek Tahini premium QF
  • opakowanie Makaronu ramen
  • 1/2 arkusza Liści nori alg morskich
  • 2-3 łyżki uprażonego Białego sezamu 
  • 200 g mięsa mielonego
  • 1/2 posiekanej cebuli
  • 2 ząbki przeciśniętego czosnku
  • 1-2 cm tartego świeżego imbiru
  • 1 szklanka napoju sojowego
  • Kilka liści pak choi lub lub kapusty pekińskiej (parzymy 1-2 min we wrzątku)
  • 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka masła orzechowego1 łyżka oleju chili
  • 1 łyżka pasty z fasoli
  • 6 jajek na miękko

Sposób przygotowania

  1. Do garnka włóż mięso drobiowe i zalej wodą. Gotuj chwilę do wytrącenia szumowin. Wodę wówczas odlej, mięso opłucz i włóż ponownie do garnka z upieczonymi kośćmi wołowymi i pozostałymi składnikami. Zalej zimną wodą i gotuj 2-3 godz. na wolnym ogniu. Po czym przecedź bulion.
  2. Przygotuj TARĘ: pastę tahini połącz z masłem orzechowym, olejem chili i wymieszaj do połączenia. Tak przygotowaną bazę rozdzielamy na 6 miseczek.
  3. Na patelnię wylej olej sezamowy i dodaj mielone mięso. Utrzyj imbir, dodaj sos sojowy, pastę z fasoli i smaż dalej, by mięso było jak najbardziej chrupkie.
  4. Gorący, odcedzony bulion połącz z napojem sojowym. Makaron ramen ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
  5. W gotującej wodzie sparz także kapustę pak choi i przełóż do miski z zimną wodą.
  6. Przygotowaną wcześniej TARĘ zalej zaprawionym napojem sojowym bulionem. Dołóż listki nori, pak choi, gorący i odsączony makaron, sparzone liście kapusty. Nałóż 2-3 łyżki mielonego mięsa na miseczkę, przekrojone jajko, posyp szczypiorem i sezamem. Smacznego!

    TIP: Dzień wcześniej możesz przygotować zaprawę do jajek z sosu sojowego, bulionu i mirinu i włóż do niej jajka na całą noc.

Tu kupisz nasze produkty