Jak przygotować ryż do sushi?
Macie ochotę zjeść sushi w domu ale nie wiecie jak przygotować ryż? Sięgnijcie po prosty przepis. Dzięki naszemu sosu będziecie mogli idealnie doprawić ryż. Poniżej przepisu koniecznie sprawdźcie nasze TIPY na sushi.
Liczba porcji: 4
Czas: 30 min.
Ostrość:
Łagodne
Składniki
Poniższa ilość ryżu pozwoli Ci na przygotowanie 8 rolek sushi dla 4 osób.
TIPY
• Ryż przygotuj zawsze godzinę przed przygotowaniem sushi.
• Nie płucz ryż w sitku lejąc i marnując wodę. Lepszym sposobem jest wypłukanie ryżu w misce z sitkiem.
• Pamiętaj aby przed nałożeniem ryżu na liście Nori, ryż dobrze wystudzić. Dzięki temu liście Nori nie staną się gumowate i ciągnące podczas jedzenia.
• Przygotuj małą miseczkę wypełnioną wodą z odrobina octu do namaczania. Dzięki temu ryż nie będzie się kleił do noża ani dłoni.
Sposób przygotowania
1. Na brzegu dużej, głębokiej miski postaw sito. Wsyp ryż i zalej go zimną wodą, aż do przykrycia. Płucz go, obracając dłoń. Czynność powtórz, do momentu aż woda, w której płuczesz ryż będzie przejrzysta.
2. Do garnka wsyp opłukany ryż w proporcji (1 szklanka ryżu na 1 szklankę wody).
3. Ugotuj ryż pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut.
4. Odstaw ryż na 10-15 minut nie zdejmując przykrywki tak, aby pochłonął on całkowicie wodę.
5. Do miski wsyp opłukany ryż w odmierzonych, za pomocą naczynia (np. szklanki) porcjach.
6. Na 1 szklankę ryżu dodaj 3 łyżki sosu do sushi, następnie wymieszaj składniki.
7. Odstaw ryż do wystygnięcia i przygotuj swoje ulubione sushi.