Sajgonki z tofu i mango Gotuj z Diego
Poznajcie przepis na chińskiego klasyka. Gotuj z Diego przygotował przepis na wyjątkowo chrupiące, lekko pikantne i przepyszne sajgonki ze słodkim mango i makaronem Vermicelli, który jest idealnym dodatkiem do tego dania. Koniecznie skorzystajcie z patentu Diego, aby sajgonki się nie rozpadały.
Liczba porcji: 3
Czas: 45 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
100 g Makaronu Vermicelli House of Asia
1 łyżka Sosu sojowego jasnego House of Asia
2 łyżki prażonego Sezamu House of Asia
1 opakowanie Papieru ryżowego House of Asia
1 łyżka ostrego Sosu Sriracha House of Asia
1-2 łyżki Oleju sezamowego House of Asia
1/3 pęczka kolendry
1/3 główki drobno posiekanej czerwonej kapusty
1 dojrzałe mango pokrojone w słupki
1-2 marchewki pokrojone w słupki
pęczek kolendry
1 kostka tofu (ok. 180 g)
skórka z 1/2 limonki
Olej do smażenia
Sos do sajgonek:
4 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
2 ząbki czosnku
1-2 papryczki chili pokrojone w kostkę
1 łyżka cukru
1/4 pęczka posiekanego szczypiorku
sok z 1/2 limonki
Sposób przygotowania
1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostaw go na sitku na 10 min do osuszenia. Dodaj sos sojowy, prażony sezam i kolendrę.
2. Tofu pokrój w długie słupki i zamarynuj w sosie sojowym, ostrym sosie i skórce z limonki. Wymieszaj i smaż na rozgrzanym oleju sezamowym.
3. Wymieszaj składniki na sos.
4. Każdy z arkuszy papieru ryżowego mocz w zimnej wodzie i nałóż farsz do środka. Na koniec zawiń boki i zwijaj całość jak „gołąbka”.
5. Smaż na dobrze rozgrzanym oleju ok. 175C°.
6. Sajgonki po usmażeniu od razu zjedz. Podawaj z sosem i kolendrą.
TIP: Ważne, by obracać sajgonki w oleju, aby usmażyły się równomiernie. Sajgonki nie mogą się dotykać podczas smażenia.