Sałatka z glonów Wakame i ogórkiem Praktykulinarni

Sałatka z wodorostami wakame i ogórkiem to świetny sposób na urozmaicenie swojego dania o szczyptę orientu. Idealnie pasuje nie tylko jako dodatek do kuchni — sprawdza się również przy innych daniach z ryb lub cięższych sosach. Jest naprawdę prosta w przygotowaniu a przede wszystkim zdrowa. Wodorosty Wakame kryją w sobie bogactwo minerałów takich jak magnez, wapń oraz żelazo. Przepis powstał przy współpracy z Praktykulinarni.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 7

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 4

Czas: 15 min

Ostrość:

Składniki

Sposób przygotowania

  1. Glony wsyp do miski, zalej letnią wodą (2-3 szklanki) i zostaw do namoczenia na 10 – 15 minut. Odciśnij z nadmiaru wody.
  2. Ogórka obierz, przetnij wzdłuż na pół. Łyżeczką możesz usunąć nasiona. Pokrój na półplasterki, dodaj do glonów.
  3. W małej misce wymieszaj sos sojowy, ocet i cukier. Sprawdź, czy sos jest dla ciebie odpowiednio kwaśny i w sam raz słodki. Wlej do sałatki. Skrop olejem sezamowym, posyp sezamem.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150 ml

Nowość
Bestseller
Wodorosty Wakame 30g House of Asia

Wodorosty Wakame 30 g

Nowość
Bestseller
Ocet ryżowy 150ml House of Asia

Ocet ryżowy 150 ml

Nowość
Bestseller
Biały sezam 50g House of Asia

Sezam biały 50 g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI