Sałatka z glonów Wakame i ogórkiem Praktykulinarni
Sałatka z wodorostami wakame i ogórkiem to świetny sposób na urozmaicenie swojego dania o szczyptę orientu. Idealnie pasuje nie tylko jako dodatek do kuchni — sprawdza się również przy innych daniach z ryb lub cięższych sosach. Jest naprawdę prosta w przygotowaniu a przede wszystkim zdrowa. Wodorosty Wakame kryją w sobie bogactwo minerałów takich jak magnez, wapń oraz żelazo. Przepis powstał przy współpracy z Praktykulinarni.
Liczba porcji: 4
Czas: 15 min
Ostrość:
Składniki
- 15 g suszonych wodorostów Wakame
- 1 łyżka sezamu, wcześniej uprażonego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu
- 1 szt. ogórek szklarniowy lub 4 szt. gruntowe
- 2 łyżeczki Ksylitolu lub cukru
Sposób przygotowania
- Glony wsyp do miski, zalej letnią wodą (2-3 szklanki) i zostaw do namoczenia na 10 – 15 minut. Odciśnij z nadmiaru wody.
- Ogórka obierz, przetnij wzdłuż na pół. Łyżeczką możesz usunąć nasiona. Pokrój na półplasterki, dodaj do glonów.
- W małej misce wymieszaj sos sojowy, ocet i cukier. Sprawdź, czy sos jest dla ciebie odpowiednio kwaśny i w sam raz słodki. Wlej do sałatki. Skrop olejem sezamowym, posyp sezamem.