Sałatka z mango, krewetkami i imbirem
Lubisz ciekawe połączenia? Mamy dla Ciebie idealny przepis na sycącą sałatkę. Połączenie kolorowych warzyw, krewetek, mango i młodego, marynowanego imbiru brzmi naprawdę dobrze. A jak smakuje! Polej to jeszcze sosem na bazie pulpy mango, musztardy dijon, soku z imbiru i oliwą, a otrzymasz prawdziwą ucztę dla Twoich kubków smakowych.
Liczba porcji: 2
Czas: 20 min
Ostrość:
łagodne
Składniki
2 łyżki pokrojonego Młodego imbiru do sushi różowego House of Asia
1 czerwona cebula pokrojona w piórka
8 pomidorków cherry
4 łodygi selera naciowego pokrojone w zapałki
2 sałaty rzymskie baby
12 oczyszczonych krewetek 16/20
2 łyżki pokrojonej kolendry
10 g mielonych orzeszków ziemnych
1 średnio dojrzałe mango pokrojone w grubsze zapałki
Sos:
4 łyżki Pulpy mango Alphonso QF Quality Food
2 łyżeczki Musztardy dijon Maille
4 łyżki soku z Młodego imbiru do sushi różowego House of Asia
2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
1. Przygotuj sos: wymieszaj dokładnie wszystkie jego składniki.
2. Krewetki zblanszuj we wrzącej wodzie przez 2 minuty, a następnie zahartuj w wodzie z lodem.
3. W dużej misce wymieszaj mango, cebulę, seler naciowy, pomidorki, imbir marynowany oraz kolendrę, następnie dodaj orzeszki i delikatnie wymieszaj całość z krewetkami i sosem. Gotową sałatkę ułóż na liściach sałaty.
TIP: Pozostałą pulpę mango wykorzystaj do zrobienia pysznego przepisu na Mango Lassi – przepis znajdziesz tutaj