Sałatka z mango, krewetkami i imbirem

Lubisz ciekawe połączenia? Mamy dla Ciebie idealny przepis na sycącą sałatkę. Połączenie kolorowych warzyw, krewetek, mango i młodego, marynowanego imbiru brzmi naprawdę dobrze. A jak smakuje! Polej to jeszcze sosem na bazie pulpy mango, musztardy dijon, soku z imbiru i oliwą, a otrzymasz prawdziwą ucztę dla Twoich kubków smakowych.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 11

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 20 min

Ostrość:
łagodne

Składniki

2 łyżki pokrojonego Młodego imbiru do sushi różowego House of Asia

1 czerwona cebula pokrojona w piórka

8 pomidorków cherry

4 łodygi selera naciowego pokrojone w zapałki

2 sałaty rzymskie baby

12 oczyszczonych krewetek 16/20

2 łyżki pokrojonej kolendry

10 g mielonych orzeszków ziemnych

1 średnio dojrzałe mango pokrojone w grubsze zapałki

Sos:

4 łyżki Pulpy mango Alphonso QF Quality Food

2 łyżeczki Musztardy dijon Maille

4 łyżki soku z Młodego imbiru do sushi różowego House of Asia

2 łyżki oliwy z oliwek

 

Sposób przygotowania

1. Przygotuj sos: wymieszaj dokładnie wszystkie jego składniki. 

2. Krewetki zblanszuj we wrzącej wodzie przez 2 minuty, a następnie zahartuj w wodzie z lodem. 

3. W dużej misce wymieszaj mango, cebulę, seler naciowy, pomidorki, imbir marynowany oraz kolendrę, następnie dodaj orzeszki i delikatnie wymieszaj całość z krewetkami i sosem. Gotową sałatkę ułóż na liściach sałaty.

 

TIP: Pozostałą pulpę mango wykorzystaj do zrobienia pysznego przepisu na Mango Lassi – przepis znajdziesz tutaj

 

PRODUKTY POWIĄZANE

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI