House of Asia
Sałatka z pieczonymi warzywami i ryżem House of Asia

Sałatka z pieczonymi warzywami i ryżem

10 min
4 porcje
lekko pikantne
Warzywa Ryż Japońska do 15 minut

Ta sałatka to doskonałe połączenie aromatycznych pieczonych warzyw z delikatnym ryżem i wędzonym twarogiem. Sos miso z czosnkiem i limonką nadaje daniu wyjątkowego charakteru, a kolendra dopełnia całość świeżym akcentem. Idealne danie na lekki obiad lub zdrową kolację, które zachwyci każdego!

5 / 5. Ilość głosów: 272

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
  • 2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
  • 1 łyżka Pasty z czosnku House of Asia
  • 200 g ryżu
  • Ulubione warzywa, np.:
  • 1 batat pokrojony w grubą kostkę
  • 1 marchewka pokrojona w większe kawałki
  • 1 pietruszka pokrojona w większe kawałki
  • 1 cebula czerwona pokrojona w większe kawałki
  • 150 g kalafiora podzielonego na małe różyczki
  • pomidorki cherry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki posiekanej kolendry
  • 50 g twarogu wędzonego

Sos:

  • 2 łyżeczki Pasty Miso Dashi ciemnej House of Asia
  • 1/2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia
  • 2 – 3 łyżki wrzątku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki soku z limonki

Sposób przygotowania

  1. Ryż ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  2. Warzywa przełóż do miski. Wymieszaj z oliwą, sosem sojowym, ostrygowym oraz pastą z czosnku.
  3. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Piecz warzywa około 20 minut lub do momentu, aż będą miękkie.
  4. Przygotuj sos mieszając wszystkie jego składniki.
  5. Na talerz wyłóż ryż i dodaj upieczone warzywa. Danie posyp pokruszonym w dłoniach twarogiem oraz kolendrą.

Tu kupisz nasze produkty