Sałatka z pieczonymi warzywami i ryżem
Ta sałatka to doskonałe połączenie aromatycznych pieczonych warzyw z delikatnym ryżem i wędzonym twarogiem. Sos miso z czosnkiem i limonką nadaje daniu wyjątkowego charakteru, a kolendra dopełnia całość świeżym akcentem. Idealne danie na lekki obiad lub zdrową kolację, które zachwyci każdego!
Liczba porcji: 4
Czas: 10 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
- 2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 1 łyżka Pasty z czosnku House of Asia
- 200 g ryżu
- Ulubione warzywa, np.:
- 1 batat pokrojony w grubą kostkę
- 1 marchewka pokrojona w większe kawałki
- 1 pietruszka pokrojona w większe kawałki
- 1 cebula czerwona pokrojona w większe kawałki
- 150 g kalafiora podzielonego na małe różyczki
- pomidorki cherry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki posiekanej kolendry
- 50 g twarogu wędzonego
Sos:
- 2 łyżeczki Pasty Miso Dashi ciemnej House of Asia
- 1/2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia
- 2 – 3 łyżki wrzątku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki soku z limonki
Sposób przygotowania
- Ryż ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
- Warzywa przełóż do miski. Wymieszaj z oliwą, sosem sojowym, ostrygowym oraz pastą z czosnku.
- Piekarnik rozgrzej do 200°C. Piecz warzywa około 20 minut lub do momentu, aż będą miękkie.
- Przygotuj sos mieszając wszystkie jego składniki.
- Na talerz wyłóż ryż i dodaj upieczone warzywa. Danie posyp pokruszonym w dłoniach twarogiem oraz kolendrą.