Skrzydełka z kurczaka z chutneyem mango

Łap przepis na niesamowicie chrupiące i delikatne mięsko z kurczaka. Chrupkość to oczywiście zasługa panierki Panko. Przekonaj się, że idealnym sosem do maczania skrzydełek będzie słodko-pikantny mango chutney lub treściwy słodki sos sojowy.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 74

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 10 min

Ostrość:
łagodne

Składniki

100 g Mango chutney sosu słodko-pikantego House of Asia

2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia

2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia

1 łyżka Sosu sojowego słodkiego House of Asia

100 g Panierki Panko House of Asia

12 skrzydełek z kurczaka

1 jajko

1 łyżka pokrojonej zielonej dymki

1 litr oleju do smażenia

Sposób przygotowania

1.       Skrzydełka pokrój na trzy części, lotki odetnij i odłóż (możesz wykorzystać je do przygotowania bulionu), a w pozostałych dwóch częściach ściągnij mięso nożem do dołu, tak aby powstała kulka na dole kości, a całość przypomniała dzwonek.

2.       Tak przygotowanego kurczaka zamarynuj w sosie sojowym jasnym i ostrygowym.  

3.       Następnie mięso obtocz w roztrzepanym jajku, panko i uformuj z mięsa kulkę. Smaż na głębokim tłuszczu na rumiany kolor przez około 5 minut. Gotowe „dzwoneczki” przełóż na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu.

4.       Gotowe danie posyp dymką i podawaj z chutneyem mango oraz słodkim sosem sojowym.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150 ml

Nowość
Bestseller
Sos sojowy słodki150ml House of Asia

Sos sojowy słodki 150 ml

Nowość
Bestseller
Panierka Panko 200g House of Asia

Panierka Panko 200 g

Nowość
Bestseller
Sos ostrygowy 165g House of Asia

Sos ostrygowy 165 g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI