Skrzydełka z kurczaka z chutneyem mango
Łap przepis na niesamowicie chrupiące i delikatne mięsko z kurczaka. Chrupkość to oczywiście zasługa panierki Panko. Przekonaj się, że idealnym sosem do maczania skrzydełek będzie słodko-pikantny mango chutney lub treściwy słodki sos sojowy.
Liczba porcji: 2
Czas: 10 min
Ostrość:
łagodne
Składniki
100 g Mango chutney sosu słodko-pikantego House of Asia
2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
1 łyżka Sosu sojowego słodkiego House of Asia
100 g Panierki Panko House of Asia
12 skrzydełek z kurczaka
1 jajko
1 łyżka pokrojonej zielonej dymki
1 litr oleju do smażenia
Sposób przygotowania
1. Skrzydełka pokrój na trzy części, lotki odetnij i odłóż (możesz wykorzystać je do przygotowania bulionu), a w pozostałych dwóch częściach ściągnij mięso nożem do dołu, tak aby powstała kulka na dole kości, a całość przypomniała dzwonek.
2. Tak przygotowanego kurczaka zamarynuj w sosie sojowym jasnym i ostrygowym.
3. Następnie mięso obtocz w roztrzepanym jajku, panko i uformuj z mięsa kulkę. Smaż na głębokim tłuszczu na rumiany kolor przez około 5 minut. Gotowe „dzwoneczki” przełóż na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu.
4. Gotowe danie posyp dymką i podawaj z chutneyem mango oraz słodkim sosem sojowym.