Soczysta grillowana pierś z kurczaka w Sosie sojowym

Soczysta grillowana pierś z kurczaka w Sosie sojowym Mateusz Krojenka

Mateusz Krojenka – finalista programu MasterChef Tvn – przygotował dla Was przepis na przepyszną pierś kurczaka w Sosie sojowym. Dzięki tej marynacie, kurczak nabierze pysznego aromatycznego smaku, który zachwyci waszych gości. Wystarczy kilka chwil aby odmienić Waszego grilla. Zobaczcie sami jakie to proste! 

Liczba porcji:

4

Czas: 10 min + 2h chłodzenia

Poziom:

Poziom:

Składniki

Marynata:

  • 60 ml Sosu sojowego ciemnego
  • Łyżka soku z cytryny
  • Pół łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 papryczka chilli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka miodu

    Pierś z kurczaka

Sposób przygotowania

  1. Do miski wlej sos sojowy ciemny dodaj olej oraz posiekany czosnek, cebulę oraz papryczkę chilli. Dolej sok z cytryny oraz paprykę słodka. Dokładnie wymieszaj.
  2. Pierś z kurczaka oczyść oraz poporcjuj. Dodaj marynatę, dokładnie wymieszaj i odstaw na 2 godz. Na rozgrzanym grillu ułóż pierś z kurczaka usuwając z niej cebule oraz czosnek. Smaż około 5 min z każdej strony. Pamiętaj o tym aby grill był mocno rozgrzany.
  3. Tak przyrządzoną pierś możesz podawać w towarzystwie świeżych warzyw.
  4. Pierś tak zamarynowana idealnie nadaje się również do szaszłyków drobiowych.

Polecane produkty

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią



Przepis na tajską zupę Tom Kha z kurczakiem


Pad thai z kurczakiem

Wróć do poprzedniej strony

NASZE MARKI