Stir-fry orzechowo-tamaryndowy z tofu Flymetothespoon
Szybkie danie stir-fry to doskonały pomysł dla wszystkich zabieganych! Sprężysty makaron pokryty słodko–kwaśnym sosem o pikantnej nucie. Dzięki użyciu pasty z tamaryndowca oraz masła orzechowego danie posiada wyjątkowy smak i aromat. Przepis powstał we współpracy z influencerem Flymetothespoon.
Liczba porcji: 2
Czas: 20 min.
Ostrość:
Składniki
- 125 g makaronu Chow Mein
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 180 g tofu pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- ½ łyżeczki soli
- 1 szalotka drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 papryczka chili drobno posiekana
- 2 cm imbiru drobno posiekane
- ½ szklanki różyczek brokuła
- 1 żółta papryka pokrojona w paski
- ½ szklanki zielonego groszku świeżego
- ½ szklanki orzechów nerkowca uprażonych
- ½ pęczka szczypiorku posiekanego
Sos:
- 2 łyżki pasty z tamaryndowca
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka syropu klonowego
Sposób przygotowania
- W misce wymieszaj sól oraz skrobię, a następnie dodaj tofu i dokładnie je obtocz w panierce. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju sezamowego i podsmaż koski tofu z każdej strony na złoty kolor.
- Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu i pozostawiamy wodę, w której był namaczany.
- W miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu oraz dodaj około 1 szklankę (250 ml) wody z makaronu.
- Na patelni rozgrzej olej sezamowy i podsmaż czosnek, chili szalotkę i imbir. Dodaj brokuła, paprykę oraz groszek, a następnie smaż przez 2-3 minuty. Dodaj sos oraz makaron, i dokładnie wymieszaj całość.
- Danie podawaj z orzechami i szczypiorkiem.