Stir-fry z grzybami Shiitake i ananasem Volodymir Testardi
Łap pomysł na wykwintną kolację przygotowaną przez topowego influencera kulinarnego Volodymyra Testardі. Wyjątkowe połączenie aromatycznych grzybów Shiitake z sosem ostrygowym i smażonym ananasem z pewnością oczaruje niezwykłym smakiem i wyglądem. Koniecznie spróbuj.
Liczba porcji: 2
Czas: 20 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
30 g Grzyby Shiitake House of Asia
100 g Makaron Mie House of Asia
3-4 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
¼ marchewki pokrojonej w cienkie słupki
¼ korzenia pietruszki pokrojonej w cienkie słupki
2 szalotki pokrojone w cienkie słupki
2 ząbki czosnku
2 cm imbiru
5-8 plasterków chili
pól oczyszczonego ananasa
2 łyżki miodu
1 marakuja
skórka z połowy limonki
1 limonka
2 łyżki szczypiorku do dekoracji
sól
pieprz
Sposób przygotowania
1. Namocz grzyby 30 minut przed gotowaniem w wodzie. Drobno pokrój czosnek, imbir i chili.
2. Grzyby pokrój w plasterki. Podsmaż warzywa na patelni ok. 10 min. Następnie dodaj sos ostrygowy i sos sojowy.
3. Ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
4. Oczyszczonego ananas pokrój na 6 plasterków i podsmaż na oliwie z obu stron do złotego koloru. Dopraw solą i dodaj miód.
5. Dodaj makaron do warzyw i dokładnie wymieszaj. Wyłóż makaron na talerz, ułóż na nim ananasa. Posyp szczypiorkiem. Zetrzyj skórkę z limonki. Obok ułóż połówkę marakui i limonki.