Uramaki i kaburamaki sushi

Szukacie łatwego przepisu jak zrobić uramaki lub kaburamaki? Poznajcie łatwy przepis krok po kroku, dzięki któremu robienie sushi sprawi Wam nie tylko przyjemność, ale będzie smakować jeszcze lepiej. Kaburamaki od urumaki odróżnia fakt, że te pierwsze na zewnątrz obłożone są dodatkową rybą lub warzywami, dzięki czemu zyskują dodatkowe walory smakowe.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 4.8 / 5. Ilość głosów: 6

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 30 min + gotowanie ryżu

Ostrość:

Składniki

Do podania:

Sposób przygotowania

  1. Ryż przygotuj wg tego przepisu > zobacz film
  2. Uramaki: Liść nori połóż na bambusowej macie, błyszczącą stroną do dołu i ułóż na nim cienką warstwę ryżu, zostawiając od góry i od dołu pusty pasek o szerokości 1,5 cm. Ryż będzie się łatwiej nakładać jak zwilżysz dłonie wodą.
  3. Ryż posyp sezamem i odwróć listek tak, aby ryż znalazł się pod spodem. Rozsmaruj na dole liścia 1 łyżeczkę serka śmietankowego i ułóż surimi, paprykę, rzodkiew. Zwiń ciasno rulon. Dla ułatwienia krojenia, ostrze noża zwilż wodą. Rulon pokrój na 10 kawałków.
  4. Kaburamaki: Łososia pokrój na cienki plastry 2 x 5 cm. Awokado obierz ze skóry, wyjmij pestkę i pokrój w cienkie plastry.
  5. Liść nori połóż na bambusowej macie, błyszczącą stroną do dołu i ułóż na nim cienką warstwę ryżu,  zostawiając od góry i od dołu pusty pasek o szerokości 1,5 cm. Ryż będzie się łatwiej nakładać jak zwilżysz dłonie wodą.
  6. Odwróć listek tak, aby ryż znalazł się pod spodem. Rozsmaruj na dole liścia 1 łyżeczkę serka śmietankowego i ułóż surimi, paprykę, rzodkiew. Zwiń ciasno rulon. Dla ułatwienia krojenia, ostrze noża zwilż wodą. Rulon pokrój na 10 kawałków.
  7. Na każdym kawałku ułóż naprzemiennie plastry łososia i awokado.
  8. Uramaki i kaburamaki podawaj z sosem sojowym, odrobiną pasty wasabi oraz marynowanym imbirem.
...

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Ryż do sushi 400g House of Asia

Ryż do sushi 400g

Nowość
Bestseller
Ocet ryżowy 150ml House of Asia

Ocet ryżowy 150 ml

Nowość
Bestseller
Pasta Wasabi 43g House of Asia

Pasta Wasabi 43g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI