
Wege pulpety z kalafiora

Lekko i sezonowo! Wege pulpety z kalafiora – lekkie, chrupiące i pełne smaku! Idealne na wiosenny obiad lub kolację. Podaj z ulubionym sosem i kaszą, a zaskoczą nawet mięsożerców.
Liczba porcji: 4
Czas: 45 min
Ostrość:
Łagodny
Składniki
- 2 łyżeczki Pasty z czosnku, imbiru i chili House of Asia
- 2 łyżeczki Przyprawy curry łagodnej House of Asia
- 2 łyżki Panierki Panko House of Asia
- 4 łyżki ugotowanej Quinoi komosy ryżowej mieszanej QF
- 1 średni kalafior
- 1 cebula drobno posiekana
- 2 łyżki posiekanego kopru
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pierz do smaku
Sos:
- 2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia
- 50 g Pasty Tikka Masala średnio-ostrej House of Asia
- 400 g pomidorów z puszki
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 1/2 cebuli drobno posiekanej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- mix sałat do podania
Sposób przygotowania
- Kalafiora ugotuj w osolonej wodzie, następnie odcedź i wystudź. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę z dodatkiem pasty z czosnku, imbiru i chili. Składniki przełóż do miski i rozdrobnij za pomocą widelca. Do masy dodaj jajko, ugotowaną komosę oraz koperek. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą curry. Następnie, dodaj panierkę panko i dokładnie wymieszaj do uzyskania dość zbitej konsystencji. W razie potrzeby dodaj większą ilość panierki panko.
- Z masy kalafiorowej uformuj pulpety. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 20 minut.
- W między czasie przygotuj sos. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę oraz pastę z czosnku. Następnie dodaj pastę tikka masala. Smaż całość około 1 minutę. Po tym czasie dodaj pomidory, wymieszaj i duś około 10-15 minut. Pod koniec dodaj posiekaną kolendrę.
- Upieczone pulpety podawaj z miksem sałat oraz pomidorowym sosem.