House of Asia
Wege pulpety z kalafiora House of Asia

Wege pulpety z kalafiora

45 min
4 porcje
łagodne
Warzywa Azjatycka powyżej 30 minut

Lekko i sezonowo! Wege pulpety z kalafiora – lekkie, chrupiące i pełne smaku! Idealne na wiosenny obiad lub kolację. Podaj z ulubionym sosem i kaszą, a zaskoczą nawet mięsożerców.

5 / 5. Ilość głosów: 315

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 2 łyżeczki Pasty z czosnku, imbiru i chili House of Asia
  • 2 łyżeczki Przyprawy curry łagodnej House of Asia
  • 2 łyżki Panierki Panko House of Asia
  • 4 łyżki ugotowanej Quinoi komosy ryżowej mieszanej QF
  • 1 średni kalafior
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 2 łyżki posiekanego kopru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pierz do smaku

Sos:

  • 2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia
  • 50 g Pasty Tikka Masala średnio-ostrej House of Asia
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 1/2 cebuli drobno posiekanej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • mix sałat do podania

Sposób przygotowania

  1. Kalafiora ugotuj w osolonej wodzie, następnie odcedź i wystudź. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę z dodatkiem pasty z czosnku, imbiru i chili. Składniki przełóż do miski i rozdrobnij za pomocą widelca. Do masy dodaj jajko, ugotowaną komosę oraz koperek. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą curry. Następnie, dodaj panierkę panko i dokładnie wymieszaj do uzyskania dość zbitej konsystencji. W razie potrzeby dodaj większą ilość panierki panko.
  2. Z masy kalafiorowej uformuj pulpety. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 20 minut.
  3. W między czasie przygotuj sos. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę oraz pastę z czosnku. Następnie dodaj pastę tikka masala. Smaż całość około 1 minutę. Po tym czasie dodaj pomidory, wymieszaj i duś około 10-15 minut. Pod koniec dodaj posiekaną kolendrę.
  4. Upieczone pulpety podawaj z miksem sałat oraz pomidorowym sosem.

Tu kupisz nasze produkty