Wieprzowina w sosie ostrygowym
Czas na kolejne wyzwanie, jakie rzuciliśmy Oli Kot. Tym razem dostała do przygotowania przepis na danie z woka na wieprzowinę w sosie ostrygowym. Połączenie sosu sojowego, ostrygowego, pędów bambusa i grzybów mun to prawdziwa fuzja smaków, która przeniesie Cię w najdalsze zakątki Chin bez wychodzenia z domu. Koniecznie sprawdźcie jak z tym daniem poradziła sobie Ola – Kliknij tutaj.
Liczba porcji: 2
Czas: 30 min.
Ostrość:
ostre
Składniki
- 6 łyżek sosu ostrygowego
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka przyprawy do kuchni chińskiej
- 15 g suszonych grzybów mun krojonych
- 1 puszka pędów bambusa w paseczkach
- 2 łyżeczki pasty z czosnku, imbiru i chili
- 200 g ryżu jaśminowego
- 300 g wieprzowiny pokrojonej w cienkie paski
- 1 cebula pokrojona w piórka
- Po 50 g papryki czerwonej, żółtej i zielonej pokrojonej w paski
- 2 łyżki dymki pokrojonej w słupki 3 cm
- 3 łyżki oleju
Sposób przygotowania
- Grzyby i ryż przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- W misce wymieszaj sos sojowy, sos ostrygowy, pastę z imbiru, czosnku, chili i zamarynuj w nim mięso.
- Pędy bambusa przepłucz pod gorącą wodą.
- Na rozgrzaną patelnię wlej olej i podsmaż mięso aby się zarumieniło, potem dodaj grzyby, pędy bambusa oraz warzywa, całość smaż przez kolejne 5 minut i dokładnie wymieszaj z przygotowanym sosem.
- Na koniec całość posyp zieloną dymką i podawaj z ryżem jaśminowym .