Połączenie sosu sojowego, ostrygowego, pędów bambusa i grzybów mun to prawdziwa fuzja smaków, która przeniesie Cię w najdalsze zakątki Chin bez wychodzenia z domu.
Wieprzowina w sosie ostrygowym
Składniki
- 6 łyżek Sosu Ostrygowego House of Asia
- 2 łyżki Sosu Sojowego jasnego House of Asia
- 1 łyżeczka Przyprawy Kuchni Chińskiej House of Asia
- 15 g Grzybów mun krojonych House of Asia
- 1/2 słoika Pędów Bambusa paseczki House of Asia odsączonych z zalewy
- 2 łyżeczki Pasty z czosnku, imbiru i chili House of Asia
- 200 g ryżu jaśminowego
- 300 g wieprzowiny pokrojonej w cienkie paski
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- po 50 g papryki czerwonej, żółtej i zielonej pokrojonej w paski
- 2 łyżki dymki pokrojonej w słupki (ok. 3 cm)
- 3 łyżki oleju
Sposób przygotowania
1. Grzyby i ryż przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. W misce wymieszaj sos ostrygowy, sos sojowy oraz pastę z czosnku, imbiru i chili. Mięso posyp przyprawą i odrobiną oleju. Wymieszaj.
3. Na rozgrzaną patelnię wlej olej i podsmaż mięso, aż się zarumieni. Dodaj grzyby, cebulę, pędy bambusa, czosnek, paprykę i cebulę. Całość wymieszaj z sosem i duś jeszcze około 5 minut.
4. Na koniec dodaj zieloną część dymki i podawaj z ryżem jaśminowym.