Zupa azjatycka z wieprzowiną i makaronem Chow Mein Kuchenny kodeks
Macie ochotę na rozgrzewającą zupę? Wraz z Kuchenny kodeks mamy dla Was propozycję idealną! Aromatyczna i syta zupa z wieprzowiną makaronem Chow Mein i dodatkiem grzybowego sosu sojowego. Brzmi naprawdę dobrze!
Liczba porcji: 4
Czas: 35 min.
Ostrość:
Składniki
- 4 łyżki sosu sojowo-grzybowego
- 100 g makaronu Chow Mein pszenno-gryczanego
- 300 g polędwicy wieprzowej
- 2 cebule dymki
- 1 ząbek czosnku
- 5 cm świeżego imbiru (musimy go zetrzeć lub drobno posiekać)
- 1 duża marchewka
- 1 duża pietruszka
- 60 g kapusty pekińskiej
- 1 litr bulionu warzywnego
- sezam + szczypiorek do dekoracji
Sposób przygotowania
- Polędwice pokrój na mniejsze kawałki, dodaj sos sojowo-grzybowy i dokładnie wymieszaj.
- Smaż na rozgrzanym oleju przez kilka minut. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, starty świeży imbir i posiekaną cebulę.
- Smaż 3-4 min i dodaj warzywa. Całość smaż jeszcze 2 min, zalej bulionem, dopraw do smaku sosem sojowo-grzybowym i gotuj 20 min.
- Makaron chow mein pszenno-gryczany gotuj we wrzącej wodzie 4 min, a po ugotowaniu przelej zimną wodą.
- Gotowy makaron przełóż do miseczek, zalej zupą i udekoruj sezamem i szczypiorkiem.