Zupa Pho z wołowiną i grzybami Shiitake Edyta Dyduch
Zupa pho w wietnamskim stylu z przepisu Edyty Dyduch to prawdziwa kwintesencja smaku i aromatu! Dzięki licznym składnikom oraz długiemu czasowi gotowania, bulion jest nie tylko pyszny, ale również sycący. Smacznego!
Liczba porcji: 4
Czas: 3h
Ostrość:
Składniki
- 100 g Pasty Pho House of Asia
- 2 łyżki Sosu rybnego House of Asia
- 5 Liści kaffiru House of Asia
- 1 łyżeczka Pasty z czosnku, imbiru, chili House of Asia
- 1 łyżeczka Pasty z imbiru House of Asia
- 100 g Makaronu ryżowego 7 mm House of Asia
- 284 g Grzybów Shiitake House of Asia
- 800 g szpondra wołowego
- 3 litry wody
- 2 cebule
- ½ główki czosnku
- 4 gwiazdki anyżu
- 4 nasiona kardamonu
- 1 laska cynamonu
- 4 goździki
- 4 ziela angielskie
- 1 łyżeczka soli
Do podania:
- 1 papryczka chili posiekana
- Świeża mięta
- Świeża kolendra
- Groszek cukrowy
Sposób przygotowania
- Do garnka wlej wodę i włóż mięso. Gotuj na małym ogniu.
- Cebulę i czosnek podpiecz nad palnikiem lub na patelni, a następnie dodaj je do mięsa.
- Bulion przypraw solą i gotuj przez około godzinę. W międzyczasie pozbądź się szum powstających na wierzchu bulionu. Następnie dodaj sos rybny, liście kaffiru, anyż, kardamon, cynamon, goździki, ziele angielskie, pastę pho, pastę z czosnku, imbiru i chili oraz pastę z imbiru. Gotuj na małym ogniu przez 2-3 godziny. Pod koniec gotowania dodaj grzyby shiitake.
- Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu, a następnie przełóż go do miseczek. Wlej bulion i dodaj pokrojone mięso.
- Podawaj ze świeżą miętą, kolendrą, papryczką chili i groszkiem cukrowym.