Savoir vivre w Tajlandii, czyli jak zachować się podczas posiłku House of Asia

Savoir vivre w Tajlandii, czyli jak zachować się podczas posiłku

Różnice kulturowe mogą być ogromne, a niewinne gesty znaczyć zupełnie coś innego – pamiętaj o tym, wybierając się do Tajlandii. Zapoznaj się z zasadami przy stole i podczas jedzenia, a smakowanie Tajlandii nie sprawi Ci kłopotu. Warto to wiedzieć, zwłaszcza, że czas na posiłek to dla Tajów bardzo ważny punkt dnia!

Tajowie przywiązują bardzo dużą wagę do wyglądu jedzenia. Nawet prostym potrawom towarzyszą często wymyślne dekoracje ze świeżych owoców i warzyw, wycinanych w fantazyjne kształty. To właśnie z Tajlandii wywodzi się Carving – sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach.

Etykieta przy stole

Jak zachować się podczas jedzenia głównego posiłku?

Tajowie są tym narodem, który do jedzenia używa pałeczek, ale też łyżek i widelców. Nie spotkasz jednak noży, postrzegane są jako broń, a zgodnie z zasadami do stołu należy zasiadać z pokojowym nastawieniem. Po pałeczki najczęściej sięgają podczas jedzenia makaronu. W pozostałych przypadkach do posiłku podawany jest widelec i łyżka, ale widelec służy tylko do nakładania potrawy na łyżkę, za pomocą której wkładasz kęs do ust. Jedzenie bezpośrednio widelcem jest źle odebrane – to w Tajlandii duży nietakt. Co więcej łyżkę trzeba trzymać w prawej ręce, a widelec w lewej! Leworęczni mają ciężej, ale muszą się pilnować ponieważ Tajowie przywiązują duże znaczenie do tego, żeby jedzenie wkładać do ust prawa ręką, lewa uznawana jest za nieczystą i służy do „innych celów”.

Savoir vivre w Tajlandii, czyli jak zachować się podczas posiłku

Różnice kulturowe mogą być ogromne, a niewinne gesty znaczyć zupełnie coś innego – pamiętaj o tym, wybierając się do Tajlandii. Zapoznaj się z zasadami przy stole i podczas jedzenia, a smakowanie Tajlandii nie sprawi Ci kłopotu. Warto to wiedzieć, zwłaszcza, że czas na posiłek to dla Tajów bardzo ważny punkt dnia!

Tajowie przywiązują bardzo dużą wagę do wyglądu jedzenia. Nawet prostym potrawom towarzyszą często wymyślne dekoracje ze świeżych owoców i warzyw, wycinanych w fantazyjne kształty. To właśnie z Tajlandii wywodzi się Carving – sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach.

Etykieta przy stole

Jak zachować się podczas jedzenia głównego posiłku?

Tajowie są tym narodem, który do jedzenia używa pałeczek, ale też łyżek i widelców. Nie spotkasz jednak noży, postrzegane są jako broń, a zgodnie z zasadami do stołu należy zasiadać z pokojowym nastawieniem. Po pałeczki najczęściej sięgają podczas jedzenia makaronu. W pozostałych przypadkach do posiłku podawany jest widelec i łyżka, ale widelec służy tylko do nakładania potrawy na łyżkę, za pomocą której wkładasz kęs do ust. Jedzenie bezpośrednio widelcem jest źle odebrane – to w Tajlandii duży nietakt. Co więcej łyżkę trzeba trzymać w prawej ręce, a widelec w lewej! Leworęczni mają ciężej, ale muszą się pilnować ponieważ Tajowie przywiązują duże znaczenie do tego, żeby jedzenie wkładać do ust prawa ręką, lewa uznawana jest za nieczystą i służy do „innych celów”.

Wróć do poprzedniej strony

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 2

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sok z limonki 250ml House of Asia

Sok z limonki 250 ml

Nowość
Bestseller
Pasta Pad Thai 113g House of Asia

Pasta Pad Thai 113 g

Nowość
Bestseller
Pasta Tom Kha 113g House of Asia

Pasta Tom Kha 113 g

Nowość
Bestseller
Pasta Tom Yum 113g House of Asia

Pasta Tom Yum 113 g

NASZE MARKI