Skąd się wzięły lody? House of Asia

Skąd się wzięły lody?

Skąd wzięły się lody?

Lody! Czy ktoś wyobraża sobie przeżyć bez nich lato? Nie. Bez względu na miejsce zamieszkania wszyscy znają ten słodki i zimny deser, który pomaga ochłodzić organizm w najgorętsze dni.

Nie ma w pełni potwierdzonych informacji kto wynalazł lody, ale pierwsze historyczne wzmianki o lodowych deserach sięgają 5000 lat wstecz i pochodzą z Chin! Początkowo przyrządzano desery ze zmiażdżonych owoców i kruszonego lodu, przypominały dzisiejsze sorbety. Postęp w zakresie przygotowania lodów spowodował, że Chińczycy zmienili recepturę zimnego deseru. Zmieszaną papkę z gotowanego ryżu, owoców, mleka i przypraw wkładali do śniegu i zamrażali. Dało to początek prawdziwym lodom.

Jak lody pojawiły się Europie?

W starożytności Grecy radzili sobie wykorzystując śnieg z Olimpu. Mieszali go z sokami owocowymi, miodem i winem. W Rzymie do lodu dodawali miód, cynamon, wodę różaną, często dodawali również migdały, daktyle i figi.
Współczesne lody trafiły do Europy prawdopodobnie dzięki Marco Polo. Jak głosi legenda wenecki podróżnik wykradł tajną recepturę podczas jednej z podróży po Chinach i sprzedał weneckim cukiernikom. Jednym z pierwszych miejsc w Europie, które zaczęły serwować lody dla szerokiego odbiorcy, choć wciąż dla elit w XVII w. była lodziarnia Cafe Procope w Francji. Lody tam były skomponowane z mleka, śmietanki, masła i jajek.

Lody dla elit

Pyszny, orzeźwiający deser lodowy nie był od początku dostępny dla każdego. Lód był produktem deficytowym i nie wszędzie dostępnym. Jego transportowanie było kosztowne, zatem delektować się smakiem lodów mogli nieliczni. Lodowa historia rozwinęła się gdy receptura dotarła za ocean. Pierwszą lodziarnię w Nowym Jorku otworzył Włoch, ale Amerykanie bardzo chętnie rozprzestrzeniali  wieści o lodach i w połowie XIX w. została otwarta pierwsza wytwórnia lodów. Już w 1876 roku wynaleziona przez Niemca Carla von Linde chłodziarka sprawiła, że produkcja lodów była znacznie ułatwiona. Na początku XX w wprowadzono jadalny rożek, ale lody stawały się coraz bardziej powszechne. Popularność lodów na świecie nie maleje od tamtego czasu. Dostępne są zarówno latem jak i zimą na patyku, w wafelku czy rożku.

Lody różny mają smak i kształt

Początkowe bezkształtne sorbety na bazie kruszonego lodu i soków owocowych zmieniały się wraz z rozwojem technologii ich produkcji i możliwościami przechowywania. Nakładane łopatką, gałkowe czy kręcone to najpopularniejsze i najbardziej dostępne lody, jednak ludzka kreatywność nie ma granic. W sklepach dostaniemy lody w dowolnym kształcie, w zależności co promują i jaki smak mają, a klienci lodziarni nie nadążają za pomysłami ich właścicieli, którzy co chwilę wprowadzają nowe, często bardzo dziwne smaki. Tajowie jedzą lody w bułce, Japończycy mają lody o smaku matcha. Chińczycy dodają do swoich lodów czarny sezam i czerwoną fasolę.

Myślisz, że robienie domowych lodów jest trudne? Zaskoczymy Cię! Wypróbuj nasz prosty przepis na lody z mleka kokosowego.

 

Wróć do poprzedniej strony

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 1

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

PRODUKTY POWIĄZANE

 

NASZE MARKI