Spędź wakacje w Japonii bez wychodzenia z domu! House of Asia

Spędź wakacje w Japonii bez wychodzenia z domu!

Wakacje trwają w najlepsze! Jedni pakują walizki i ruszają na egzotyczne wycieczki, inni wybierają lokalne atrakcje. Jeśli wciąż nie masz pomysłu, co zrobić, aby Twoje wakacje były wyjątkowe i niezapomniane… zabieramy Cię w kulinarną podróż po Japonii 😉

To już drugi kraj, w którym spędzamy takie wakacje. Jak zorganizować je w tajskim stylu ?

Z czym kojarzy nam się wyjazd do Japonii? Z górą Fuji, wielkimi cykadami, przepięknymi wachlarzami i kimonami. Ale przede wszystkim ze wspaniałym jedzeniem i składnikami najwyższej jakości! Świeże sushi, aromatyczna zupa miso, sycący ramen – czego chcieć więcej 😉 Jeśli nie po drodze Ci dwunastogodzinny lot do Tokio, nic straconego! Tę najciekawszą – kulinarną podróż masz na wyciągnięcie ręki.

Zaczynamy planowanie menu

Na początek śniadanie! Wiedziałeś, że Japończycy bardzo lubią przygotowywać omlety? Od tego dania zaczynamy naszą kulinarną podróż 😉 Przepisów na omlet jest wiele, ale czym wyróżnia się ten z Kraju Kwitnącej Wiśni? Przede wszystkim składnikami pochodzącymi prosto z Japonii. Proponujemy kremowy omlet z wodorostami wakame i sosem sojowym House of Asia. Sos sojowy idealnie zastępuje sól i jest jej zdecydowanie zdrowszą alternatywą.

Bez względu na pogodę, w wakacje szkoda dnia na siedzenie w domu. Po energetycznym śniadaniu przygotuj swoje bento i w drogę! Bento to pojemnik z przegródkami lub bez na lunch ewentualnie drugie śniadanie, które Japończycy przygotowują samemu w domu lub kupują w sklepach. Tradycyjne bento składa się z ryżu, mięsa lub ryby i różnych warzyw. Takie posiłki mogą być bardzo kolorowe, a ozdabianie ich i formowanie ryżu w różne postaci to prawdziwa sztuka!

Co złowić na obiad?

W kuchni japońskiej nie może zabraknąć ryb i owoców morza, a wiele z nich możemy również znaleźć w naszych rodzimych sklepach. Jednak jest jeden wyjątek – narodowy przysmak Japończyków ryba Fugu, którą należy jeść tylko w certyfikowanych miejscach. Złe przygotowanie tej ryby może skończyć się tragicznie.

Jeśli jednak wolicie bezpieczniejsze dania, warto spróbować pstrąga marynowanego w sosie teriyaki. Takie danie w połączeniu z japońskim makaronem Soba House of Asia i warzywami, będzie idealne na rodzinny obiad lub kolację w azjatyckim stylu.

A skoro już jesteśmy w temacie ryb… Nasza kulinarna podróż oczywiście nie obędzie się bez sushi! Wybieramy ulubione dodatki i bierzemy się do przygotowania! Zaczynamy od najtrudniejszego, czyli przygotowania ryżu. Jak go zrobić ryż do sushi znajdziecie kilka wskazówek.

Spędź wakacje w Japonii bez wychodzenia z domu! House of Asia

Sushi sushi nie równe

Gdy ryż i pozostałe składniki są już gotowe, wystarczy je tylko zawinąć 😉 Najbardziej tradycyjnym rodzajem sushi są futomaki, gdzie ryż i dodatki zawinięte są w wodorost. Hosomaki to te najmniejsze z zaledwie jednym składnikiem. Zupełnie inaczej wyglądają california maki, w których ryż znajduje się na zewnątrz rolki. Spotkać można też nigiri, czyli uformowany ryż z krewetką lub warzywami na wierzchu, oraz sashimi, czyli kawałek ryby z różnymi dodatkami.

Rozgrzewamy chłodne wieczory

W te nieco chłodniejsze wieczory idealna będzie rozgrzewająca zupa miso! To danie to sekret zdrowia i młodego wyglądu. Pasta miso House of Asia przygotowana z fermentowanej soi i ryżu, ma delikatny, słony smak, idealnie dopełnia ją smak grzybów Shiitake i makaronu ramen. Zupa działa rozgrzewająco, jest lekkostrawna. Idealnie sprawdzi się również na początek dnia.

Podczas naszych wakacji nie może zabraknąć jednego z najpopularniejszych japońskich dań – ramen! Chociaż zupa ta przywędrowała do Japonii z Chin, to właśnie w Kraju Kwitnącej Wiśni zdobyła największą popularność. Ramen nie ma jednego przepisu, każdy kucharz przygotowuje go na swój własny sposób. Składa się z makaronu ramen, bulionu oraz różnych dodatków. My polecamy wersję z makaronem soba i boczkiem oraz wersję z tofu. 🙂

Sushi dla każdego, małego i dużego

Zastanawialiście się kiedyś jak zachęcić dziecko do spróbowania tego dania? Mamy dla Was świetny przepis, który przypadnie do gustu każdemu, nawet największym niejadkom 😉 Zaczynamy oczywiście od przygotowania ryżu, ale później… smażymy naleśniki! Które w pyszny sposób zastąpią liście alg morskich. Jakie składniki dodać do takiego nietypowego sushi? Najlepiej owocowe – pokrój w słupki truskawki, banany i kiwi. Później nałóż ryż na naleśnik, dodaj trochę kremowego serka, połóż owoce i zawijaj! Dziecinnie proste, prawda? 😉

Oglądamy i chrupiemy

Tak udany dzień warto zakończyć w ciekawy sposób, na przykład maratonem filmów japońskich! Japońskie horrory nie mają sobie równych, a w bogatej ofercie anime każdy znajdzie coś dla siebie. Do wieczornego filmu idealnie sprawdzą się przekąski, ale zamiast kalorycznych chipsów, zachęcamy do wypróbowania zdrowszych zamienników – pysznych przekąsek House of Asia – prażonej soi Edamame, ciecierzycy i bobu w trzech wyjątkowych smakach, czosnku z cebulą, BBQ i ostrzejszej wersji – sriracha.

Więcej japońskich smaków znajdziecie na naszej stronie.

Spędź wakacje w Japonii bez wychodzenia z domu! House of Asia
Wróć do poprzedniej strony

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 1

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Makaron Ramen 300g House of Asia

Makaron Ramen 300g

Nowość
Bestseller
Makaron Ramen świeży 200g House of Asia

Makaron Ramen świeży 200g

Nowość
Bestseller
Grzyby Shiitake 30g House of Asia

Grzyby Shiitake 30g

NASZE MARKI