W poszukiwaniu smaku umami House of Asia

W poszukiwaniu smaku umami

Jak to się dzieje, że niektóre potrawy i produkty smakują nam bardziej, a inne mniej? Wiele zależy od diety, nawyków żywieniowych, tradycji czy indywidualnych upodobań. Istnieją również wrodzone preferencje, które warunkują różnice w odbiorze smaku. Zmysł smaku to swoisty strażnik umożliwiający odróżnienie substancji odżywczych od szkodliwych. Jeśli nasze kubki smakowe rozpoznają substancję jako nieszkodliwą dla organizmu, powstaje szerokie pole doznań i interpretacji smakowych. Smaki: słodki, słony, kwaśny i gorzki są nam doskonale znane i z łatwością je rozpoznajemy. A jakie doznania przynosi piąty smak umami i co oznacza?

Umami, czyli pyszny

Odkrywca umami, tokijski profesor Kikunae Ikeda, nazwał go na początku XX wieku nowym, szczególnym smakiem, który odczuwamy jako mięsny, rosołowy lub pikantny. Rzekomym jego źródłem miał być według chemika kwas glutaminowy znajdujący się w dużych ilościach w wodorostach kombu, niezbędnym składniku tradycyjnego japońskiego bulionu dashi. Nieufni wobec odkrycia Ikedy naukowcy przez kolejne lata spierali się o rzeczywiste istnienie piątego smaku. Aż do 2000 roku, kiedy oficjalnie dołączono go do grona czterech pozostałych, czyli słodkiego, słonego, kwaśnego i gorzkiego. Do wyodrębnienia umami przekonało badaczy istnienie osobnych receptorów kwasu glutaminowego, będących nośnikiem tego smaku.

Japońskie słowo umami, oznaczające po prostu „coś pysznego”, odnosi się nie tyle do smaku, co do jakości spożywanych potraw. Kwintesencją umami są produkty zawierające naturalny glutaminian, czyli m.in. te bogate w białko (mięso), sfermentowane i długo dojrzewające jak sos sojowy, wodorosty wakame, grzyby shiitake, a także niektóre warzywa, np. pomidory czy brokuły.

Przepis na wegetariański makaron Chow Mein z grzybami Mun

Wegetariański makaron Chow Mein z grzybami Mun House of Asia

Wrodzona reakcja na umami

Nasze odczucie związane z umami – podobnie jak w przypadku pozostałych smaków – jest wrodzone. Mleko matki charakteryzuje zarówno słodycz, jak i właśnie umami (dzięki wysokiej zawartości glutaminianu). To właśnie te smaki są najbardziej pożądane przez człowieka już od pierwszych dni życia. Wszyscy zresztą dobrze znamy umami, nie tylko z życia niemowlęcego. W każdej kuchni funkcjonuje pojęcie „smakowitości”, często uważane za synonim „mięsności”. Możemy rozpoznać na przykład potrawy o mniej lub bardziej bogatym smaku, o którego jakości, co zostało dowiedzione naukowo, decyduje właśnie obecność umami. Dobrym przykładem jest spaghetti bolognese, pizza czy ramen. W orientalnej kulturze kulinarnej umami będzie obecne m.in. w sosach sojowych czy rybnych. Ciekawostką jest fakt, że europejskim odpowiednikiem tego ostatniego był podawany już 2000 lat temu garum (sos ze sfermentowanych sardeli).

Uznane za niezwykle smaczne na całym świecie będą dania przygotowane z produktów bogatych w naturalny glutaminian. Nie ma jednoznacznych dowodów naukowych na bezpośredni wpływ tego aminokwasu na organizm, ale istnieje szereg badań pokazujących, że dodany do innych składników odżywczych wydobywa ich smak i zwiększa atrakcyjność oraz przyswajalność potraw. Umami trudno uchwycić, a tym bardziej jednoznacznie określić, wiadomo jednak, że silnie działa na kubki smakowe i jest źródłem wyjątkowych doświadczeń kulinarnych.

Sprawdź przepis na Ramen z wieprzowiną i grzybami shiitake

Ramen z wieprzowiną i grzybami shiitake House of Asia

Wszystkie aktualności

PRODUKTY POWIĄZANE

 

PRZEPISY

 
Makaron Vermicelli z grzybami mun i sosem ostrygowym House of Asia

Makaron Vermicelli z grzybami mun i sosem ostrygowym

Tosty z jajkiem w koszulce z sosem sriracha House of Asia

Tosty z jajkiem w koszulce z sosem Sriracha

Makaron po tajsku z krewetkami House of Asia Czarna Wisienka

Makaron po tajsku z krewetkami

Kurczak Holy Basil Nietylkopasta House of Asia

Kurczak Holy Basil

Warzywa w sosie ostrygowym House of Asia

Warzywa w sosie ostrygowym

Butter chicken Delicious Place House of Asia

Butter chicken

Zupa pho z grzybami słomkowymi House of Asia

Zupa pho z grzybami słomkowymi

Kokosowy sernik z limonkami na zimno House of Asia

Kokosowy sernik z limonkami na zimno

Orzeźwiający drink z mango, kokosem i musem malinowym House of Asia mientablog

Orzeźwiający drink z mango kokosem i musem malinowym

Makaron Chow Mein w sosie Kung Pao House of Asia

Makaron Chow Mein w sosie Kung Pao

Krewetki w panierce panko z sosem hoisin i nachosami House of Asia Marcin Kozicki Co dziś zjemy

Krewetki w panierce panko z sosem hoisin i nachosami

Domowe zapiekanki z sosem sriracha House of Asia

Domowe zapiekanki z sosem sriracha

Wrapy z wieprzowiną w panierce panko z sosem tonkatsu House of Asia Casa de Mexico food_square

Wrapy z wieprzowiną w panierce panko z sosem tonkatsu

Jak zrobić soczyste piersi z kurczaka na grillu? House of Asia

Jak zrobić soczyste piersi z kurczaka na grillu?

Orzeźwiająca tajska sałatka z kurczakiem House of Asia

Orzeźwiająca tajska sałatka z kurczakiem

Zapiekanki z grzybami słomkowymi House of Asia

Zapiekanki z grzybami słomkowymi

Pulpeciki drobiowe z sosem z grzybów shiitake House of Asia Praktykulinarni

Pulpeciki drobiowe z sosem z grzybów Shiitake

Wegańskie lody czekoladowe z czereśniami House of Asia Czarna Wisienka

Wegańskie lody czekoladowe z czereśniami

Kotlet schabowy w panierce panko i sosem Tonkatsu House of Asia

Kotlet schabowy w panierce panko z sosem Tonkatsu

Chłodnik z botwiny z krewetkami i szparagami House of Asia

Chłodnik z botwiny z krewetkami i szparagami

Gołąbki z młodej kapusty w sosie czerwonym curry House of Asia Flymetpthespoon

Gołąbki z młodej kapusty w sosie czerwonym curry

Futomaki z łososiem, szparagami i pastą wasabi House of Asia Flymetothespoon

Futomaki z łososiem, szparagami i pastą wasabi

Kokosowy pudding z tapioki i musem truskawkowym House of Asia

Kokosowy pudding z tapioki i musem truskawkowym

Wege burger z szarpanym jackfruitem i sosem teriyaki House of Asia Flymetothespoon

Wege burger z szarpanym jackfruitem i sosem teriyaki

Kokosowe mango lassi House of Asia Flymetothespoon

Kokosowe mango lassi

Sałatka z grillowanym halloumi i sosem sojowym House of Asia Flymetothespoon

Sałatka z grillowanym halloumi i sosem sojowym

Grillowane skrzydełka BBQ House of Asia Flymetothespoon

Grillowane skrzydełka BBQ

Tajska sałatka z szarpanym jackfruitem House of Asia

Tajska sałatka z szarpanym jackfruitem

Grillowany zielony jackfruit w sosie Teryiaki House of Asia

Grillowany zielony jackfruit w sosie Teryiaki

Japońskie placuszki okonomiyaki z banana blossom House of Asia

Japońskie placuszki okonomiyaki z banana blossom

Japońska sałatka z grzybami fungus House of Asia

Japońska sałatka z grzybami fungus

Przepis na orzeźwiający drink Papaya mojito Czarna Wisienka House of Asia

Orzeźwiające papaya mojito

Wege burger z szarpanym jackfruitem i sosem sriracha Flymetothespoon House of Asia

Wege burger z szarpanym jackfruitem i sosem sriracha

Szaszłyki z wieprzowiny i grzybów shiitake House of Asia

Grillowane szaszłyki z wieprzowiny i grzybów shiitake

Ramen z wędzonym boczkiem i grzybami słomkowymi House of Asia

Ramen z wędzonym boczkiem i grzybami słomkowymi

Krem z batatów z mleczkiem kokosowym i imbirem House of Asia

Krem z batatów z mleczkiem kokosowym i imbirem

Kurczak katsu w panierce panko Praktykulinarni

Kurczak katsu w panierce panko

Żurek z mleczkiem kokosowym i grzybami słomkowymi

Żurek z mleczkiem kokosowym i grzybami słomkowymi

Kaczka w sosie Hoisin z czarną porzeczką House of Asia

Kaczka w sosie Hoisin z czarną porzeczką

Makaron soba z kurczakiem i grzybami słomkowymi House of Asia

Makaron soba z kurczakiem i grzybami słomkowymi

Miso ramen z tofu i grzybami shiitake House of Asia Flymetothespoon

Miso ramen z tofu i grzybami shiitake

Sushi bowl z łososiem i tykwą kampio House of Asia Praktykulinarni

Sushi bowl z łososiem i tykwą kampio

Tropikalny koktajl mocy House of Asia

Tropikalny koktajl mocy

Mozzarella sticks w panierce panko House of Asia

Mozzarella sticks w panierce panko

Zielony jackfruit z pastą tikka masala House of Asia

Zielony jackfruit z pastą tikka masala

Pieczony bakłażan w sosie unagi Flymetothespoon House of Asia

Pieczony bakłażan w sosie unagi

Kokosowy pudding chia z pulpą mango i jagodami House of Asia

Kokosowy pudding chia z pulpą mango i jagodami

Grzybowe stir-fry z ryżem jaśminowym House of Asia Flymetothespoon

Grzybowe stir-fry z ryżem jaśminowym

Bułeczki bao bao z szarpanym jackfruitem i pastą chili House of Asia Karolina Kos

Bułeczki bao bao z szarpanym jackfruitem i pastą chili

Kokosowy pudding chia z musem z papai Flymetothespoon House of Asia

Kokosowy pudding chia z pulpą z papai

Szybka zupa Pho House of Asia

Szybka zupa Pho

Wegańskie fish and chips z kwiatów bananowca House of Asia Praktykulinarni

Wegańskie fish and chips z kwiatów bananowca

Tofu teriyaki bowl House of Asia

Tofu teriyaki bowl

Wegański butter chicken z tofu House of Asia

Wegański butter chicken z tofu

Kurczak w sosie teriyaki z makaronem mie House of Asia

Kurczak w sosie teriyaki z makaronem mie

Wegański Pad Thai z kwiatem bananowca House of Asia Praktykulinarni

Wegański Pad Thai z kwiatem bananowca

Deser mango sticky rice House of Asia

Deser mango rice

Tikka Masala z jackfruitem i ciecierzycą Edyta Dyduch House of Asia

Tikka Masala z jackfruitem i ciecierzycą

Makaron stir fry Snow Fungus z jackfruitem Edyta Dyduch House of Asia

Makaron stir fry Snow Fungus

Seleryba w panierce panko House of Asia Praktykulinarni

Seleryba w panierce panko

Wegetariańskie sajgonki z grzybami mun House of Asia Praktykulinarni

Wegetariańskie sajgonki z tofu i grzybami mun

Domowe kimchi – przysmak z Korei House of Asia Praktykulinarni

Domowe kimchi – przysmak z Korei

Łosoś w migdałach z musem mango i sokiem z limonki House of Asia Fly Me to the spoon

Łosoś w migdałach z musem mango i sokiem z limonki

Makaron z tofu i sosem z grzybów shiitake House of Asia

Makaron z tofu i sosem z grzybów shiitake

Jak zrobić Temari sushi? Praktykulinarni House of Asia

Jak zrobić Temari sushi?

Stir-fry orzechowo-tamaryndowy z tofu Flymetothespoon House of Asia

Stir-fry orzechowo-tamaryndowy z tofu

Kurczak Kung Pao z cukinią i ryżem House of Asia

Kurczak Kung Pao z cukinią i ryżem

Makaron stir-fry z tofu i warzywami w sosie z grzybów shiitake House of Asia

Makaron stir-fry z tofu i warzywami w sosie z grzybów shiitake

Zupa pho z wołowiną i grzybami schiitake Edyta Dyduch House of Asia

Zupa pho z wołowiną i grzybami shiitake

Halloween temari sushi House of Asia

Halloween temari sushi

Tofu satay z pastą bulgogi i sosem orzechowym Czarna Wisienka House of Asia

Tofu satay z pastą bulgogi i sosem orzechowym

Krewetki w sosie maślano-winnym z trawą cytrynową House of Asia

Krewetki w sosie maślano-winnym z trawą cytrynową

Zielone curry z warzywami i pastą z kolendry Karolina Kos House of Asia

Zielone curry z warzywami i pastą z kolendry

Płatki quinoa z mleczkiem kokosowym i owocami House of Asia

Płatki quinoa z mleczkiem kokosowym i owocami

Krem z kukurydzy z żółtym curry

Krem z kukurydzy z żółtym curry

Rozgrzewająca zupa dyniowa z pastą chili Edyta Dyduch House of Asia

Rozgrzewająca zupa dyniowa z pastą chili

Pad Thai z krewetkami i jackfruitem szarpanym House of Asia

Pad Thai z krewetkami i jackfruitem szarpanym

Zupa Pho z tofu i boczniakami Praktykulinarni House of Asia

Zupa Pho z tofu i boczniakami

Gofry z kokosową bitą śmietaną i owocami fly me to the spoon Yummity House of Asia

Gofry z kokosową bitą śmietaną i owocami

Koktajl kokosowy z pulpą bananową Quality Food House of Asia

Koktajl kokosowy z pulpą bananową

Koreańskie bulgogi z zielonym jackfruitem szarpanym House of Asia Prakrtykulinarni

Koreańskie bulgogi z zielonym jackfruitem szarpanym

Nasi Goreng z kurczakiem i ryżem jaśminowym Praktykulinarni House of Asia

Nasi Goreng z kurczakiem i ryżem jaśminowym

Mini burgerki z panierowanym dorszem, szpinakowym krążkiem i sosem Sriracha Marcin Kozicki Co dziś zjemy House of Asia Yummity

Mini burgerki z panierowanym dorszem, szpinakowym krążkiem i sosem Sriracha

Wieprzowina Moo Shu w plackach mandaryńskich Edyta Dyduch House of Asia

Wieprzowina Moo Shu w plackach mandaryńskich

Onigiri z tuńczykiem i łososiem przepis House of Asia

Onigiri z tuńczykiem i łososiem

Bibimbap z wołowiną i pastą chili Edyta Dyduch House of Asia

Bibimbap z wołowiną i pastą chili

Makaron Udon z kurczakiem w sosie mango-chili Marcin Kozicki House of Asia

Makaron Udon z kurczakiem w sosie mango-chili

Niebiański sernik jaglany z pulpą mango Aleksandra Markowska House of Asia

Niebiański sernik jaglany z pulpą mango

Ramen z kaczki Marcin Kozicki Co dziś zjemy House of Asia

Ramen z kaczki

Jak zrobić wegańską śmietanę House of Asia

Jak zrobić wegańską bitą śmietanę?

Ryż smażony z krewetkami i mango House of Asia

Ryż smażony z krewetkami i mango

Mus czekoladowo-kokosowy z pastą chili House of Asia Kara Czarna Wisienka

Mus czekoladowo-kokosowy z pastą chili

Szaszłyki z kurczakiem i ananasem w chili

Szaszłyki z kurczakiem i ananasem w chili

Kurczak w tempurze z sosem sojowym i wasabi House of Asia

Kurczak w tempurze z sosem sojowym i wasabi

Bułeczki Bao Bao z kurczakiem i piklowaną cebulą House of Asia

Bułeczki bao z kurczakiem i piklowaną cebulą

Truskawkowa margarita z sokiem z limonki House of Asia

Truskawkowa margarita z sokiem z limonki

Japoński omlet tamago House of Asia

Japoński omlet tamago

Lody z mleczkiem kokosowym i marakują House of Asia

Lody z mleczkiem kokosowym i marakują

Truskawkowe mojito bezalkoholowe z sokiem limonki House of Asia

Truskawkowe mojito bezalkoholowe

Zupa laksa z kurczakiem i makaronem ryżowym House of Asia

Zupa laksa z kurczakiem i makaronem ryżowym

Wegański sernik na zimno z markują i mango Edyta Dyduch House of Asia

Wegański sernik na zimno z markują i mango

Pieczywo czosnkowe z pastą yuzu House of Asia

Pieczywo czosnkowe z pastą yuzu

Kanapki z boczniakami i sosem sriracha house of asia

Kanapki z boczniakami i sosem sriracha

Kurczak w sosie z czarnego pieprzu House of Asia

Kurczak w sosie z czarnego pieprzu

Burger z kurczakiem i pieczarkami portobello Praktykularni House of Asia

Burger z kurczakiem i pieczarkami portobello

Hummus z pieczonej pietruszki z grzybami shitake i prażonym sezamem House of Asia

Hummus z pieczonej pietruszki z grzybami shitake i prażonym sezamem

Sałatka z wakame i rzodkiewką House of Asia

Sałatka z wakame i rzodkiewką

Makaron chow mein z kurczakiem i pastą kantońską stir-fry House of Asia

Makaron chow mein z kurczakiem i pastą kantońską stir-fry

Wegetariańska Tikka masala z zielonym jackfruitem House of Asia

? Tikka masala z zielonym jackfruitem

Grillowane skrzydełka z pikantnym sosem majonezowym House of Asia

Grillowane skrzydełka z pikantnym sosem majonezowym

Grillowana karkówka z sosem Sriracha i pastą chili House of Asia

Grillowana karkówka z sosem Sriracha i pastą chili

Grillowany kurczak po tajsku z ananasem Karolina S,yk House of Asia Tefal

Grillowany kurczak po tajsku z ananasem

Makaron udon z tofu i fasolką House of Asia

Makaron udon z tofu i fasolką

Grillowany filet z dorady w sosie sojowym House of Asia

Grillowany filet z dorady w sosie sojowym

Krewetki w panierce panko i w sosie teriyaki House of Asia

Krewetki w panierce panko i w sosie teriyaki

Wegańskie sushi maki z tykwą i rzodkwią marynowaną House of Asia

? Sushi maki z tykwą i rzodkwią marynowaną

Kurczak yakitori-japońskie szaszłyki w sosie miodowo czosnkowym House of Asia

Kurczak yakitori-japońskie szaszłyki w sosie miodowo czosnkowym

Tatar z łososia z sosem sojowym, awokado i kolendrą House of Asia

Tatar z łososia z sosem sojowym, awokado i kolendrą

Warzywa w tempurze House of Asia

Warzywa w tempurze

Wege burger z zielonym jackfruitem i sosem teriyaki House of Asia

Wege burger z zielonym jackfruitem i sosem teriyaki

Tajskie kotleciki rybne z żółtym curry House of Asia

Tajskie kotleciki rybne z żółtym curry

Fresh spring rolls z awokado i sosem słodkim chili

Jajka faszerowane oliwkami i majonezem z wasabi House of Asia

Jajka faszerowane oliwkami i majonezem z wasabi

Żurek z mleczkiem kokosowym i grzybami Shiitake House of Asia

Żurek z mleczkiem kokosowym i grzybami Shiitake

Wegetariańskie spring rolls z pulpą mango House of Asia

Wegetariańskie spring rolls z pulpą mango

Kulki ryżowe z kokosem House of Asia

Kulki ryżowe z kokosem

Żeberka w sosie curry House of Asia

Żeberka w sosie curry

Mintaj z ryżem i marynowanymi warzywami House of Asia

Mintaj z ryżem i marynowanymi warzywami

Zielone curry z kurczakiem i bananami House of Asia

Zielone curry z kurczakiem i bananami

Pieczony kalafior z migdałami i puree z miso House of Asia

Pieczony kalafior z migdałami i puree z miso

Makaron Chow Mein po azjatycku House of Asia

Makaron Chow Mein po azjatycku

Ryż w sosie ostrygowym House of Asia

Ryż w sosie ostrygowym

Tofu czosnkowo-miodowe z warzywami House of Asia

Tofu czosnkowo-miodowe z warzywami

Chińska zupa z kurczakiem i makaronem Chow Mein House of Asia

Chińska zupa z kurczakiem i makaronem Chow Mein

Makaron chiński trzy grzyby House of Asia

Makaron chiński trzy grzyby

Przepis Ostrygowy kurczak z pak choi House of Asia

OSTRYgowy kurczak z pak choi

Makaron smażony po chińsku z warzywami

Makaron smażony po chińsku z warzywami

Pudding chia z mleczkiem kokosowym i mango House of Asia

Pudding chia z mleczkiem kokosowym i mango

Pieczone skrzydełka z kurczaka w sosie sojowo-miodowym House of Asia

Pieczone skrzydełka z kurczaka w sosie sojowo-miodowym

Przepis Sajgonki z mięsem i makaronem ryżowym House of Asia

Sajgonki z mięsem i makaronem ryżowym

Banany w cieście kokosowym z mango House of Asia

Banany w cieście kokosowym z mango

Przepis Warzywa z Woka w sosie teriyaki z zielonym jackfruit House of Asia

Warzywa z woka w sosie teriyaki z zielonym jackfruit

Wegetariańskie curry z ryżem i zielonym jackfruitem House of Asia

Wegetariańskie curry z ryżem i zielonym jackfruitem

Grillowane krewetki z ananasem i makaronem ryżowym w sosie Teriyaki

Grillowane krewetki z ananasem i makaronem ryżowym w sosie Teriyaki

Sałatka Som Tam z papają House of Asia

Sałatka Som Tam z papają

Ramen z tofu i wakame House of Asia

Ramen z tofu i wakame

Krewetki w tempurze z aromatycznymi sosami House of Asia

Krewetki w tempurze z aromatycznymi sosami

Ramen z kurczakiem House of Asia

Ramen z kurczakiem

Ramen miso z warzywami i nori Chef Lorek ouse of Asia

Ramen miso z warzywami i nori

Przepis Uramaki i kaburamaki sushi House of Asia

Uramaki i kaburamaki sushi

Nigiri sushi z łososiem wędzonym węgorzemHouse of Asia

Nigiri sushi

Futomaki z łososiem i ogórkiem House of Asia

Futomaki z łososiem i ogórkiem

Jak przygotować ryż do sushi? House of Asia

Jak przygotować ryż do sushi?

Chrupiące futomaki z łososiem w tempurze

Chrupiące futomaki z łososiem w tempurze

Żółte curry z kurczakiem i marchewką House of Asia

Żółte curry z kurczakiem i marchewką

Makaron po tajsku z krewetkami i sosem Sriracha Mateusz Krojenka House of Asia

Makaron po tajsku z krewetkami i sosem Sriracha

Warzywne massaman curry House of Asia

Warzywne massaman curry

Kurczak satay z sosem imbirowym Czarna Wisienka House of Asia

Kurczak satay z sosem imbirowym

Zielone curry z kurczakiem w sosie pomidorowym i mleczkiem kokosowym Chef Lorek House of Asia

Ryż zielone curry ze skrzydełkami kurczaka

Pad Thai z tofu i jajkiem Jakub Kuroń House of Asia

Pad Thai z tofu i jajkiem

Placki z dyni i mleczkiem kokosowym House of Asia

Placki z dyni i mleczkiem kokosowym

Wegańska tarta dyniowa z mleczkiem kokosowym House of Asia

Wegańska tarta dyniowa z mleczkiem kokosowym

Mango sticky rice Czarna Wisienka House of Asia

Mango sticky rice

Zupa Tajska Tom Yum z krewetkami i pieczarkami House of Asia

Tom Yum z krewetkami i pieczarkami

Pulpeciki z kurczaka z pastą Tom Kha i mleczkiem kokosowym Chef Lorek House of Asia

Pulpeciki z kurczaka z pastą Tom Kha i mleczkiem kokosowym

Tajska zupa kokosowa Tomk Kha z kurczakiem i pieczarkami House of Asia

Tajska zupa kokosowa Tom Kha z kurczakiem i pieczarkami

Zupa tajska z krewetkami i żółtym curry Mateusz Krojenka House of Asia

Tajska zupa z krewetkami i żółtym curry

Złote mleko Aneta Korzeniecka House of Asia

Przepis na złote mleko

Rozgrzewające żółte curry z kolendrowym omletem Jakub Kuroń House of Asia

Rozgrzewające żółte curry z kolendrowym omletem

Zupa dyniowa z żółtym curry i mleczkiem kokosowym House of Asia

Zupa dyniowa z żółtym curry i mleczkiem kokosowym

Zupa tajska Tom Kha z kurczakiem house of asia

Zupa tajska Tom Kha z kurczakiem

Zielone curry z kurczakiem house of asia

Zielone curry z kurczakiem

Wegetariańskie spring rolls house of asia

Wegetariańskie spring rolls

Czerwone curry z wieprzowiną house of asia

Czerwone curry z wieprzowiną

Przepis na wegetariańskie massaman curry House of Asia

Wegetariańskie massaman curry

Pad thai z kurczakiem house of asia

Pad thai z kurczakiem

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym house of asia

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

Madras Curry z kurczakiem i domowa pitą Chef Lorek House of Asia

Madras Curry z kurczakiem i domowa pitą

California maki z mango, łososiem i ogórkiem

California maki z mango, łososiem i ogórkiem

Kurczak satay z mleczkiem kokosowym House of Asia

Kurczak satay z sosem orzechowym

Bulion grzybowy z kaczką i makaronem Soba Jakub Kuroń House of Asia

Bulion grzybowy z kaczką i makaronem Soba

Zupa tajska Tom Yum z krewetkami house of asia

Zupa tajska Tom Yum z krewetkami

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Kurczak na ostro z makaronem Chow Mein Mateusz Krojenka House of Asia

Kurczak na ostro z makaronem Chow Mein

Koktajl kokosowy z borówkami i gorzką czekoladą

Koktajl kokosowy z borówkami i gorzką czekoladą

Makaron Vermicelli z warzywami i kurczakiem Mateusz Krojenka House of Asia

Makaron Vermicelli z warzywami i kurczakiem

Grillowany łosoś w sosie teriyaki Mateusz Krojenka House of Asia

Grillowany łosoś w sosie teriyaki

Zupa krewetkowa z mleczkiem kokosowym Mateusz Krojenka House of Asia

Zupa krewetkowa z mleczkiem kokosowym

Makaron ramen z grzybami shiitake i brokułem Jakub Kuroń House of Asia

Makaron ramen z grzybami shiitake i brokułem

Koktajl kokosowo-kawowy

Koktajl kawowy z mleczkiem kokosowym i lodami

Przepis miso ramen z kurczakiem House of Asia

Miso Ramen z kurczakiem

Makaron smażony z warzywami i tofu Mateusz Krojenka House of Asia

Makaron smażony z warzywami i tofu

Curry z kurczakiem, kalafiorem i bobem

Curry z kurczakiem, kalafiorem i bobem

Ramen z grzybami shiitake i wakame

Ramen z grzybami shiitake, wakame i nori

Pina Colada z mleczkiem kokosowym

Pina Colada z mleczkiem kokosowym

Mango margarita z marakują i sokiem z limonki

Mango margarita z marakują i sokiem z limonki

Kokosowy sernik z malinami

Kokosowy sernik z malinami

Pyszny pikantny makaron z kurczakiem Mateusz Krojenka

Pyszny pikantny makaron z kurczakiem

Bób smażony po tajsku House of Asia

Bób smażony po tajsku

Kokosowy koktajl z jagodami House of Asia

Kokosowy koktajl z jagodami

NASZE MARKI