Sushi handroll
Jak porządnie zwinąć rolkę sushi i zabrać ją na lunch w formie handroll? Tego dowiesz się z krótkiego filmiku na naszym kanale YouTube. A gdyby rolka z sosami to było za mało, do zestawu możesz dołożyć sałatkę z wakame.
Liczba porcji: 1
Czas: 5min + ugotowanie ryżu
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 1 listek nori
- 1 garstka ugotowanego i doprawionego ryżu
- 4 krewetki ugotowane i obrane
- 8-10 cienkich słupków ogórka
- 2 plasterki avocado
- 4-6 listków szpinaku
- wasabi
Sosy:
- gotowy sos teriyaki (zawiera gluten)
- sos sojowy Premium
- 2 łyżki wody kokosowej + płaska łyżeczka wasabi
Do rolowania potrzebna jest bambusowa mata
Sposób przygotowania
- Ryż ugotuj i dopraw sosem do ryżu zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na bambusową matę połóż nori, a następnie równomiernie rozłóż ryż.
- Wzdłuż rolki nałóż cienką warstwa wasabi.
- Ułóż składniki: ogórki, avocado, krewetki i liście szpinaku.
- Rolkę mocno zwiń.
- Pokrój rolkę na dwie części. Podaj z różnymi sosami.