House of Asia
Makaron ryżowy stir-fry z kurczakiem House of Asia

Makaron ryżowy stir-fry z kurczakiem

10 min
4 porcje
lekko pikantne
Kurczak Makaron Warzywa Tajska do 15 minut

Makaron stir fry ma wiele odsłon. Nasz Szef Kuchni tym razem przygotował go z kurczakiem w aromatycznej marynacie z sosu ostrygowego i sosu sojowego. Sam makaron zaś zrobił w fantastycznym sosie ostrygowym, sojowym i rybnym. Bardzo prosty, szybki, ale bardzo smaczny przepis. Koniecznie sprawdźcie.

4.8 / 5. Ilość głosów: 20

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

100 g Bezglutenowego makaronu ryżowego 10 mm House of Asia

1 łyżka Pasty z czosnku, imbiru i chili House of Asia

400 g mięsa z podudzia kurczaka pokrojonego w cienkie paski

1 marchewka

1/2 cukinii

5 dużych papryczek chili

100 g listków tajskiej bazylii

Olej do smażenia

 

Sos do makaronu:

4 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia

2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia

2 łyżki Sosu rybnego House of Asia

4 łyżki wody przegotowanej

2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania

1.                Bazylię podziel na dwie części, jedną usmaż na oleju i przełóż na papierowy ręcznik.

2.               Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, przelej zimną wodą i odrobiną oleju, a po wystudzeniu potnij na mniejsze części.

3.              W osobnej misce wymieszaj składniki sosu.

4.              Do woka wlej 3 łyżki oleju, podsmaż pastę z czosnku, imbiru i chili, dodaj kurczaka, smaż 6 minut. Marchewkę, cukinię i papryczki pokrój w cienkie plastry, dodaj do woka i smaż kolejne 2-3 minuty. Następnie dołóż makaron, podsmaż przez chwilę, jeśli będzie się kleić podlej wodą, dodaj drugą część bazylii, wymieszaj. Pod koniec dolej przygotowany sos, znowu wymieszaj. Gotowe danie posyp wcześniej podsmażoną bazylią.

Tu kupisz nasze produkty