Czerwone curry z makaronem ryżowym
Liczba porcji: 2
Czas: 30 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 1-2 łyżeczki pasty czerwone curry
- 0,5-1 łyżeczka curry
- 400 ml mleczka kokosowego
- 1,5 łyżki sosu rybnego (w wersji wege można zastąpić sosem sojowym)
- 2 łyżeczki cukru
- 60 g zmielonego mięsa wieprzowego (w wersji wege można pominąć)
- 1 ugotowane jajko na twardo
- 100 g makaronu ryżowego 5 mm
- 4 łyżeczki posiekanych bardzo drobno orzeszków ziemnych
- 70 g kiełków
- 50 g małych kosteczek tofu
- 0,5 posiekanej łodygi selera naciowego
- 1 łyżki posiekanej kolendry
- prażona cebulka (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Przygotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Gotuj jajko na twardo.
SOS:
- Do garnka wlej 200 ml mleko kokosowe, dodaj pastę czerwoną curry, łyżeczkę curry. Wymieszaj i zagotuj.
- Dodaj mięso mielone i ugotuj je.
- Dodaj pozostałe mleko kokosowe, sos rybny, cukier kokosowy.
- Gotuj kilka minut, żeby mięso nie było surowe.
Pozostałe składniki:
- Posiekaj kolendrę.
- Pokrój w cienkie plasterki selera.
- Posiekaj orzeszki.
- Tofu pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce oleju.
Do miseczki włóż makaron, kiełki, zalej sosem, dodaj tofu i udekoruj: kolendrą, jajkiem, selerem, opcjonalnie prażoną cebulką.